Höstens utställningar.

Hockney, Finch, Frank och Gilbert & George – höstens utställningar i Helsingfors

Helsingfors utställningshöst är redan i gång, en massa nya utställningar har öppnats och fler öppnas i oktober.

Det brittiska konstnärsparet Gilbert & Georges utställning THE MAJOR EXHIBITION är deras första stora utställning i Norden på tjugo år. De flesta av utställningens verk ses nu för första gången i Finland. Utställningen öppnar på HAM den 12 oktober.

På HAM finns utställningen Jag väntade på dig – Paavo Westerbergs urval ur Bäcksbackas samlingar och Ulla Jokisalos utställning Föreställningar om frihet, som öppnar perspektiv på på konstnärens strävanden att utöva konstnärsfrihet.  

Helsingfors stadsmuseums utställning Sorglös stad i Villa Hagasund. Utställningen beskriver det grälla och överdådiga Helsingfors under 1920-talet, som präglades av en passionerad iver och drömmar.

Urbana möten – finsk konst från 1900-talet är vinterns stora utställning på Ateneum 2018–2019. I den digra helheten granskas flyttrörelsen och urbaniseringen under 1900-talets första årtionden. Samtidigt lönar det sig att titta på

Starka känslor, passion och dramatiska roller öppnade sig i september i Sinebrychoffs konstmuseum.

Didrichsens höstutställning presenterar den engelsk-belgiske A.W. Finchs produktion från 1880- talet till 1920-talet. Detta är den första privata utställningen tillägnad Finch på närmare 30 år.

På Nationalmuseum öpppnas den 12 oktober en utställning som utmanar oss att tänka på människan som en del av ekosystemet samt människans förhållande till material och föremål.

I oktober fyller Ann Veronica Janssens konst de två översta våningarna i Kiasma. Konstnärinnan som är född i Storbritannien och bor i Bryssel jobbar med ljus.

Designmuseet visar upp Josef Franks produktion inom arkitektur, stadsplanering och möbel- och textildesign fr.o.m. 12 oktober. Arkitekten-designern Josef Frank (1885-1967) var född i Österrike.

I oktober öppnas en utställning om Aleksis Kivi på Teatermuseet. Utställningen belyser Kivi som en civiliserad, språkkunnig, skarpsynt och fördomsfri konstnär.

Aalto-universitetets  och Arkitekturmuseets gemensamma utställning Interplay of Cultures öppnas 26 september. I museet möts olika kulturer och arkitektstudenternas planerade och genomförda projekt visas upp.  

Missa inte dessa

I Konsthallen pågår David Hockneys utställning fram till november i samarbete med festspelen. Hockney hör till vår tids mest respekterade nutidskonstnärer och hans verk visas nu mer mångsidigt än någonsin hos oss.

Amos Rex som öppnades i slutet av augusti har varit höstens museum nr 1 i Helsingfors. TeamLabs utställning pågår till januari. Konstnärsgruppen är känd för sina immersiva digitala installationer som man kan stiga in i.

I Fotografiska museet visas den svenske fotografen JH Engströms bilder. Han är känd för personliga bildserier som expressivt dokumenterar hans anhöriga och honom själv. Photobooks from Finland står för utställningen och fotoboken som båda grundar sig på kollektivt skapande. Till projektet valdes åtta konstnärer våren 2018. Det finska landskapet är utgångstemat.

Du hinner ännu

Du hinner ännu se utställningen Wäinö Aaltonen - Känd och okänd på Villa Gyllenberg till 14 oktober.

Länkar