Alla tiders Vappen hemma – program för hela familjen med virtuell verklighet och livespelningar

I år ordnas det inte några traditionella valborgsfestligheter i Helsingfors och folk bör inte samlas för att fira vappen. Som underhållning under Vappen hemma dukar Helsingfors stad tillsammans med sina partner fram ett mångsidigt program.

Valborgsmässoafton startar med att Havis Amanda får sin traditionella studentmössa, den här gången i en virtuell verklighet. Kvällen fortsätter med JVG:s spelning i Virtuella Helsingfors, där man kan medverka från hemmasoffan med hjälp av en egen avatar.

Begränsningen av folksamlingar för att stävja coronaepidemin har inställt de evenemang som traditionellt hör till valborgsfirandet. I enlighet med myndigheternas anvisningar samlas vi inte för att fira valborg.

”Valborg är en kär och viktig tradition för helsingforsarna. I år firar vi under undantagsförhållanden. Eftersom det i det här läget inte är möjligt att samlas och röra på sig fysiskt, har vi tillsammans med våra partner satt ihop ett mångsidigt valborgsprogram som kan avnjutas hemma”, berättar Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

”Begränsningarna på grund av coronakrisen drabbar evenemangs- och musikbranschen hårt. Samtidigt erbjuder innovationer och digitala tjänster nya möjligheter att ordna konserter och evenemang. På valborg får vi uppleva både hur Havis Amanda får sin vita mössa och en konsert med JVG med hjälp av en digital tvilling till Helsingfors centrum, Virtuella Helsingfors. Upplevelsen kommer att vara unik, och vi får hoppas att den skapar äkta samhörighet under Vappen hemma.”

Tryggt i hemmet

Samtidigt som stadsborna uppmanas att stanna hemma kring det mångsidiga valborgsprogrammet, vill staden påminna om säkerheten också under hemmaförhållanden.

”Att familjen och de närstående mår bra är viktigt för alla. Undantagsförhållandena och kraven på isolering förändrar vardagen och traditionerna i hemmen. Det är viktigt att ingripa i tid när problem börjar visa sig och att hjälpa varandra att orka, speciellt barnen och ungdomarna liksom också de äldre. Det finns hjälp till hands i problemsituationer, också under valborg”, påminner oss Vapaavuori.

Vid sidan av valborgsprogrammet lyfter staden på sina webbsidor likaså fram en förteckning över dem som hjälper och stöder också under valborg.

Information om valborgsarrangemangen i Helsingfors gavs på borgmästarens info torsdag 23 april på Helsingforskanalen.

Plock ur valborgsprogrammet i Helsingfors

Havis Amanda får sin vita mössa i en virtuell verklighet

En av de käraste valborgstraditionerna i Helsingfors, studentmössan på statyn Havis Amanda, genomförs i år i en virtuell verklighet. Konstuniversitetets studentkår (KonSt), som står i tur att lägga på mössan, gör detta på ett nytt och unikt sätt tillsammans med Helsingfors stad och Zoan Oy, ett bolag specialiserat på virtuell teknik.

Mössceremonin i Virtuella Helsingfors ger åskådaren en möjlighet att växelverka och att uppleva samhörighet. Den inleds med en tvärvetenskaplig performance av studerande vid Konstuniversitetet, som lyfter fram samhälleliga frågor.

När Havis Amanda får sin mössa innebär det samtidigt startskottet för valborgsprogrammet i Helsingfors, och det kan ses på Helsingforskanalen och på kanalen Burst.fi på valborgsmässoafton 30 april med början kl. 17.45.

JVG:s livespelning kan följas i hemmasoffan

Festfolket som firar Vappen hemma kan på valborgsmässoafton dansa loss till en livekonsert med JVG i Virtuella Helsingfors. Det går att medverka på konserten hemma med smarttelefon eller dator. Var och en som loggar in till konserten kan välja en egen avatar, dvs. virtuell karaktär, och i bästa fall se sig själv dansa i publiken. Man behöver inte nöja sig med att bara titta på spelningen, utan publiken uppmuntras att reagera med rörelser, applåder eller emojier, som i realtid förmedlas till artisterna i studion.

Konserten JVG – Ikuinen Vappu i Virtuella Helsingfors ordnas av Helsingfors stad tillsammans med Fullsteam Agency och Zoan Oy, som är specialiserad på virtuell teknologi.

JVG – Ikuinen Vappu, to 30.4.2020 kl. 19, Virtuella Helsingfors, helsinkikanava.fi och burst.fi. En inspelning kan ses i 48 timmar efter spelningen på helsinkikanava.fi

Club for Five och Rajaton uppträder på Savoyteatern under virtuella vappen

Valborg på Savoyteatern har örongodis för vänner av a cappella-musik. På valborgsmässoaftonen framför Club for Five publikens favoriter och helt ny produktion. Konserten innehåller också bekanta allsånger.

På första maj bjuder sånggruppen Rajaton på gränslös glädje på Savoy. På programmet står sånger om våren, kärleken och nystarter, likaså allsång med Rajaton som försångare.

Båda konserterna visas direkt på Helsingforskanalen.
Valborg på Savoy: Club for Five, to 30.4 kl. 20-21
Rajaton, fr 1.5 kl. 17-18
helsinkikanava.fi

Helsingfors stadsorkesters traditionella valborgsmatiné

Helsingfors stadsorkesters valborgsmatiné med valser, tango, galopper, schlager och marscher har angett takten för valborgsfirandet i staden alltsedan 1883. I år går det att följa valborgsmatinén i en direkt webbsändning från Musikhuset på kanalerna Yle Arenan och Yle Radio 1.

Helsingfors stadsorkesters valborgsmatiné, fr 1.5 kl. 14-15 (webbsändningen börjar kl. 13.30)
helsinginkaupunginorkesteri.fi, mobilappen HKO Screen, Yle Arenan, Yle Radio 1

Hemleverans av läckerheter och blommor till valborg

Vappen hemma blir snäppet mer avslappnad när valborgsläckerheterna beställs direkt till hemdörren. På MyHelsinkis sidor finns tips om Helsingforsrestauranger från vilka det går att beställa valborgslunch eller brunch att avnjutas hemma. Du kan också glädja en vän med en blomsterhälsning.

Valborgsläckerheter hem
Valborgshälsningar: glädja en släkting, vän eller granne

Musik för många smaker på Helsingforskanalen

Valborgsmässoafton avslutas med en spelning på Helsingforskanalen med Yeboyah, känd som rapartist och DJ. Yeboyah, som lyst i rapshowen D.R.E.A.M.G.I.R.L.S, har uppträtt för en smockfull Red Arena under Flowfestivalen, på ett slutsålt Tavastia och på Ruisrock.

På första maj bjuder Helsingforskanalen på artister inom R&B, rap och hiphop, såsom trion Banda Caribe Helsinki, som trollar fram latinorytmer på Tiivistämö Live-konserter. Första maj kulminerar med rockgruppen Marjo Leinonen & viranomaiset.

Yeboyah!, to 30.4. kl. 22-22.30
Tiivistämö Live 1 och 2, fr 1.5. kl. 15-16
Marjo Leinonen & viranomaiset, fr 1.5. kl. 18-19
helsinkikanava.fi

Virtuell valborgsmaskerad för barn 

Annegården ordnar en virtuell valborgsmaskerad för barn och för vuxna med barnasinnet i behåll. Vem gör de häftigaste valborgsdräkterna av material de hittar hemma? Annegårdens kanaler på sociala medier publicerar på valborgsmässoafton tips om hur man kan skapa dräkter. Du kan skicka en bild av din egen dräkt under hashtaggen #annantalonvappuhaaste mellan 30 april och 4 maj. Bland alla som lagt ut en bild av sin maskeraddräkt lottas det ut konstutrustning.

Annegården

Hela programutbudet och tips inför Vappen hemma: myhelsinki.fi
Alla videor, livekonserter och inspelningar: helsinkikanava.fi

Bild: Också Havis Amanda gör sig beredd på Vappen hemma. (Sanna Mander)