Spåren på stadion är klara. (Tero Lahti/Helsingfors stad)

Helsinki Ski Weeks erbjuder skidåkning på Olympiastadion

På Olympiastadion i Helsingfors skrivs historia när man åker skidor på stadion! Evenemanget Helsinki Ski Weeks ordnas för första gången och erbjuder skidglädje mitt i Helsingfors mellan den 29 januari och 27 februari 2022.

Under en månad kommer Olympiastadion att vara en ny näridrottsplats som erbjuder enkla idrottsupplevelser mitt i Helsingfors. På stadion åker man skidor i klassisk stil och snö garanteras för hela månaden. Skidåkning med egna skidor på stadions skidspår är gratis, men du kan också hyra skidor på plats. Föranmälan krävs till skidspåret för att säkerställa att alla har tillräckligt med utrymme för att åka skidor på det 1,1 kilometer långa spåret, som körts upp på stadion och området kring den. Förvägsbokning av skidor kan nu göras på adressen https://helsinkiskiweeks.fi/hiihtamaan/. Skidspåret kan bokas en timme åt gången.

”Olympiastadion är ett nationellt monument och en av våra internationellt mest kända byggnader. Samtidigt är det en plats där alla finländare även kan delta. Ny kan du se och uppleva Olympiastadion ur ett nytt perspektiv. Under den tuffa coronatiden har betydelsen av utomhusmotion ökat för oss helsingforsare och detta i sin tur möjliggör en ny upplevelse av utomhusmotion. Förhoppningsvis utnyttjar många helsingforsare denna unika möjlighet”, uppmuntrar biträdande borgmästare för Helsingfors kultur- och fritidssektor Paavo Arhinmäki.

På stadion ordnas mångsidiga evenemang med skidtema under januari–februari

Helsinki Ski Weeks inleds på den Nationella skiddagen den 29 januari. Syftet med den Nationella skiddagen är att inspirera människor runt om i Finland att åka skidor och motionera utomhus. Helsingfors Olympiastadion är huvudplatsen för skiddagen. Under evenemangsmånaden ser vi även många andra sidoevenemang på Olympiastadion: där ordnas förutom skidåkning även bland annat en gratis öppningskonsert den 30 januari, Barnens Snödagar och skiddisko. Helsinki Ski Weeks krönas av en internationell Stadion Sprint-inbjudningstävling den 24 februari. Helsinki Ski Weeks kompletteras av ett evenemangstorg intill Olympiastadion där du kan njuta av mat och dryck i after ski-atmosfär.

”Helsinki Ski Weeks har utvecklats så att så många helsingforsare som möjligt skulle komma till den förnyade Olympiastadion och uppleva något nytt: glädjen över att åka skidor på Olympiastadion, en finsk idrottshelgedom. På Skidförbundet hoppas vi att helsingforsarna tar tillfället i akt att vara med om denna upplevelse”, säger Jari-Pekka Jouppi, kommersiell direktör vid Finlands Skidförbund.

Under Helsinki Ski Weeks betonas ansvar och hälsosäkerhet

I planeringen och genomförandet av Helsinki Ski Weeks betonas både socialt ansvar och miljöansvar. Socialt ansvar och folkhälsoperspektiv förverkligas genom att en näridrottsplats som erbjuds kostnadsfritt för hela befolkningen möjliggör skidåkning på en ovanligt låg tröskel, oavsett ålder eller färdighetsnivå. Finlands Skidförbund har även meddelat att Helsinki Ski Weeks kommer att genomföras på ett kolneutralt sätt.

Helsinki Ski Weeks genomförs på ett hälsosäkert sätt som ett utomhusevenemang med beaktande av myndigheternas bestämmelser och rekommendationer. Anvisningarna och arrangemangen kan vid behov ändras på grund av bestämmelser och rekommendationer. Aktuella åtgärder i anslutning till evenemangets hälsosäkerhet finns på Helsinki Ski Weeks webbplats (på finska).

Finlands Skidförbund ansvarar tillsammans med sina partner för planering och produktion av Helsinki Ski Weeks. Helsingfors stad är en av samarbetspartnerna i evenemanget. Målet är att göra Helsinki Ski Weeks samt dess huvudevenemang Nationella skiddagen och Stadion Sprint till en återkommande tradition som rör människor i ordets båda bemärkelser. Cirka 200 000 personer förväntas delta i evenemanget under en månad från den 29 januari till den 27 februari 2022.

Mer information:

Helsinki Ski Weeks webbplats: https://helsinkiskiweeks.fi/

Nyhets bild: Välkommen att åka skidor, spåren på stadion är klara. (Tero Lahti/Helsingfors stad)

Nyheten har publicerats den 28.1 och har uppdaterats den 11.2.