Bild: Finlands Skidförbund

Helsinki Ski Weeks erbjuder skidåkning på Olympiastadion

På Olympiastadion i Helsingfors skrivs historia nästa vinter när man åker skidor på stadion! Skidskoj bjuds på av Helsinki Ski Weeks-evenemanget, som ordnas för första gången. Skidåkning tar över stadion 29.1.–27.2.2022.

Helsinki Ski Weeks erbjuder upplevelser för alla – garanterat av de imponerande vinterförhållandena på den renoverade Olympiastadion. Olympiastadion kommer att vara en helt ny näridrottsplats i Helsingfors under en månad, eftersom skidspåret på stadion har fri entré. Skidåkning på egna skidor är alltså gratis, men du kan också hyra skidor på stadion. Föranmälan till skidspåret säkerställer att alla har tillräckligt med utrymme för att åka skidor på det 1,1 kilometer långa spåret.

”Evenemang spelar en viktig roll när det gäller att bygga upp Helsingfors trivsel, vitalitet och attraktionskraft. Helsinki Ski Weeks svarar på detta mål genom att skapa en skidarena på Olympiastadion som är öppen för alla i en månad. Jag hoppas att massor av stadsbor i alla åldrar kommer att utnyttja denna unika möjlighet att åka skidor i hjärtat av staden”, säger Helsingfors stads idrottsdirektör Tarja Loikkanen.

Stadion har också ett brett utbud av evenemang från konserter till ett skiddisko och Stadion Sprint-tävlingen

Helsinki Ski Weeks-evenemangshelheten kombinerar sportens glädje och underhållningsupplevelser. Under månaden kommer Olympiastadion också att vara värd för ett antal sidoevenemang som är relevanta för temat: Förutom skidåkning lockar även öppningskonserten, Barnens Snödagar, en sprinttävling för företag och ett skiddisko folk till stadion. Helsinki Ski Weeks kommer att krönas av en internationell Stadion Sprint-inbjudningstävling den 24 februari, där superstjärnorna i skidåkning tävlar mot varandra i en annorlunda, underhållande men högklassig tävling som inte saknar känslan av ett större sportevenemang. Helsinki Ski Weeks kompletteras av ett evenemangstorg intill Olympiastadion där du kan njuta av utsökt mat och dryck i en glad after ski-atmosfär.

”Helsinki Ski Weeks har utvecklats så att så många helsingforsare som möjligt skulle komma till den förnyade Olympiastadion och uppleva något som aldrig tidigare upplevts: glädjen över att åka skidor på Olympiastadion, en finsk idrottshelgedom. På Skidförbundet hoppas vi att helsingforsare tar tillfället i akt att vara med om denna upplevelse. Du behöver inte ha din egen utrustning, eftersom det finns både en uthyrningsbutik för utrustning och en sportaffär på platsen. Och om dina färdigheter är lite rostiga, finns det också skidskoletjänster. Kom i stort antal och upplev ett minnesvärt sportevenemang på Finlands största näridrottsplats”, säger Jari-Pekka Jouppi, kommersiell direktör vid Finlands Skidförbund.

Temat för Helsinki Ski Weeks partnermöte är ansvar

Ansvaret är hörnstenen i planeringen och genomförandet av Helsinki Ski Weeks. Detta innebär både socialt ansvar och miljöansvar. Socialt ansvar och folkhälsoperspektiv förverkligas genom att en näridrottsplats som erbjuds kostnadsfritt för hela befolkningen möjliggör skidåkning på en ovanligt låg tröskel, oavsett ålder eller färdighetsnivå.

Miljöansvaret förverkligas till exempel genom att på Helsinki Ski Weeks åker man skidor på naturlig snö, om det bara finns snö i Helsingfors i februari 2022. Om snön inte kommer från himlen åker man skidor på konstsnö som Helsingfors stad har tillverkat och bevarat i skidhallen i Stensböle. Den bevarade snön tillverkades under köld i mars i Stensböle och flyttades till den svala hallen. Före flyttningen till stadion används det mesta av den lagrade snön av skidåkare i Stensböle skidhall, som delvis kyls av solenergi.

Finlands Skidförbund har meddelat att Helsinki Ski Weeks kommer att genomföras på ett kolneutralt sätt. Evenemangets koldioxidneutralitet uppnås genom att man undviker de mest skadliga och onödiga utsläppen, gör de återstående utsläppen så små som möjligt och kompenserar för utsläppen som inte kan undvikas eller minskas.

Finlands Skidförbund ansvarar tillsammans med sina partner för planering och produktion av Helsinki Ski Weeks. Helsingfors stad är en av samarbetspartnerna i evenemanget. Helsinki Ski Weeks samt dess huvudevenemang Nationella skiddagen och Stadion Sprint är också tänkta att bli en återkommande tradition som rör människor i båda betydelser av ordet. Cirka 200 000 deltagare önskas delta i evenemanget under en månad från den 29 januari till den 27 februari 2022.

Mer information:

Helsinki Ski Weeks webbplats: https://helsinkiskiweeks.fi/

Biljetter till Stadion Sprint: https://www.lippu.fi/sv/artist/helsinki-ski-weeks/