Helsingforsdagen firas 12.6.

Helsingforsdagen firas på nätet 12 juni – späckat program från cirkus till samba

Helsingfors 470 födelsedag firas som Helsingforsdagen 12 juni. I år sker festligheterna på nätet, på Helsingfors-kanalen och de sociala medierna. Det mångsidiga programmet inleds med sändningen Helsinki kiittää – Helsingfors tackar, där borgmästaren och de biträdande borgmästarna delar ut utmärkelser till meriterade Helsingforsbor. Dagen fortsätter med ett besök på Hertonäs gård, konserter för barn, cirkus och samba. Kvällens höjdpunkt är ALMAs virtuella liveshow. 

På Helsingforsdagen delar staden traditionellt ut priser åt personer som utmärkt sig inom konst, vetenskap, idrott eller hållbar utveckling. I år delas priserna ut på webben i sändningen Helsinki kiittää – Helsingfors tackar på Helsingfors-kanalen 12 juni kl 10.00.

I sändningen delas följande priser ut:

Helsingfors kulturpris 2020

  • Helsingfors årets vetenskapspris 2020
  • Helsingfors forskningsstipendier 2020
  • Årets Helsingforsidrottare
  • Årets unga Helsingforsidrottare
  • Årets Helsingforstränare
  • Årets helsingforsiska idrottsförening
  • Helsingfors miljöpris
  • Ungdomsstipendierna

Helsinki kiittää – Helsingfors tackar 12 juni  kl 10–10.30 på Helsingforskanalen 

Helsingforsdagens program: helsinkipaiva.fi/sv/ 

Meriterade skapare av Helsingfors fick pris på Helsingforsdagen

Helsingforsdagen firas runt om i Helsingfors

Sommarstämning på Hertonäs gård

Under Helsingforsdagens sändning från Hertonäs bekantar vi oss med herrgårdens museum och staditrädgårdsmästarens hönshus. Årets första nypotatis tas upp ur marken och tittarna kan komma med förslag på vad gårdens nya tupp ska heta. Det bästa förslaget belönas med herrgårdens ekologiska rabarber.

Hertonäs gård på Helsingforsdagen 12 juni kl 10–13 www.helsinkikanava.fi

OstariFestari Internet special

I år spelar det traditionella Gårdsbackaevenemanget OstariFestari på nätet. J. HEARTHILL TRINITY with FRIENDS ger en fartfylld konsert som är inspelad på Gårdsbacka ungdomsgård Luuppi, samma plats där bandet Hearthill fick sin början 1996. På menyn står suveräna evergreens,  swing från öknen, countrypunk och garage rock’n’roll med burleska kryddor.

OstariFestaris Internet special, 12 juni  kl 17–18, Helsingforskanalalen, www.helsinkikanava.fi 

Stadin Slangi utnämner Stadin kundi och Stadin friidu

Stadin Slangi ry är Finlands buligaste (största) gäng som värnar om finskspråkig slang i Helsingfors och hemortstraditioner. Föreningen väljer varje år Stadin kundi och Stadin friidu.

Stadin Slangi har traditionellt offentliggjort Stadin Kundi och Stadin Friidu på Espens scen på Helsingforsdagen. I år sker detta på nätet. Stadin Kundi och Stadin Friidu firas också med musik av Sakilaiset trio.

Stadin Kundi och Friidu, 12 juni  kl 12–12.25, på Helsingforskanalen, www.helsinkikanava.fi 

På Helsingforsdagen mumsar man traditionell rabarberpaj

På Helsingforsdagen kalasar vi tillsammans.  På Esplanaden har man redan i ett antal år firat Middag under himmelen och denna gång flyttar denna fest till webben och blir en virtuell middag. Kaffebjudningen med rabarberpaj som traditionellt ordnats på Stadshuset dukas upp i köken därhemma med hembakad rabarberpaj enligt Helsingforsdagens officiella recept. Rabarberpaj får man också njuta av på stadens vårdhem och servicehus, när Servicecentralen Helsingfors bakar och bjuder på paj i mer än 40 servicehem, daghem, invånar- och patientmatsalar på olika håll i Helsingfors.

Middag under Helsingfors himmel – virtuellt, 12 juni kl 19–22, illallinentaivaanalla.yhteismaa.fi

Mimmit och mutaveijarit dansar barnen

På Helsingforsdagen får barnen dansa och sjunga i takt med Mimmit och Mutaveijarit. På konserten "Mimmit Musiikki yhdistää" förenas Mimmits bekanta sånger, babyteckenspråk, dans och inlärning – på svenska och på finska.

Mimmits barnkonsert på Helsingforsdagen 12 juni kl 13 –13.45, Helsingforskanalen, www.helsinkikanava.fi

Den lustiga och spjuveraktiga barnmusikensemblen Mutaveijarit tar sina lyssnare på en gyttjig färd genom spännande vattenvägar! Orkestern är känd för sitt energifyllda scenframträdande och medryckande sånger som kombinerar flera olika musikstilar, och som  både barn och vuxna gärna lyssnar på.

Mutaveijarits barnkonsert på Helsingforsdagen, 12 juni kl 16 –16.30, Helsingforskanalen, www.helsinkikanava.fi

Stadsorkestern gratulerar Helsingfors med toner av Sibelius

Helsingfors stadsorkester firar huvudstaden som fyller 470 år med Sibelius musik. På Helsingforsdagens specialprogram sänds på Helsingforskanalen maestrons Prelud för hornseptett samt Andante Festivo för stråkorkester med pukor.

Helsingforsdagen jubileumsmusik, 12 juni klo 10.30–10.40, Helsingforskanalen, www.helsinkikanava.fi

Helsingfors Samba Carneval lockar till dans

Helsinki Samba Carneval gratulerar Helsingfors med glädje och färg på festdagen. I programmet får vi se glimtar av färggranna Karnevalparader, fantasidräktstävlingar och från karnevalens kvällsfester. Dessutom kan man anamma den uppiggande karnevalsstämningen tack vare Samba de Pagode-musiken och dansundervisningen.

Helsinki Samba Carneval förevisar 12 juni klo 14–14.30, Helsingforskanalen, www.helsinkikanava.fi

Borgbackens cirkusskolas "Soffberättelser"

Artisterna som uppträder i föreställningen ”Soffberättelser” är i ålder 12–24 år och är medlemmar i cirkusskolans uppträdande grupp. De har skapat en digital version av sitt cirkusprogram som bygger på personliga upplevelser från de senaste månaderna . Som distansregissörer har fungerat cirkuslärarna Maiju Mustonen och Kimmo Hietanen.

Borgbackens cirkusskola förevisar 12 juni kl 10 –24, Helsingforskanalen, www.helsinkikanava.fi 

Helsingforsdagen avslutas med det virtuella spektaklet ALMA

Helsingforsdagens program kulminerar med ALMAs specialspelning Have U Seen Her? Helsinki Day Cyber Concert, som utspelar sig i ett virtuellt Helsingfors. Konserten strömmas på Helsingforskanalen, webbplatsen burst.fi, samt på ALMAs YouTube-kanal. Liveshowen, som gör en djupdykning i drömvärlden, presenterar ALMAs färska debutplatta i sin helhet. Publiken får delta med avatarer som de själva skapar. Evenemanget genomförs av Helsingfors stad, företaget Zoan som är specialiserat på VR-teknik, och skivbolaget PME. 

Have U Seen Her? Helsinki Day Cyber Concert, 12 juni kl 21–22, Helsingforskanalen, www.helsinkikanava.fi

ALMAs virtuella liveshow toppar Helsingforsdagens program

Se Helsingforsdagens fullständiga program på helsinkipaiva.fi/sv/ 

Läs mer:

Helsingforsdagen, som ordnas på Helsingfors födelsedag 12.6, samordnas av Helsingfors evenemangsstiftelse. Utöver Helsingforsdagen ordnar stiftelsen också andra viktiga publikevenemang som Helsingfors stad står för, till exempel Helsingfors festspel, Lux Helsinki, nyårsfirandet i Helsingfors, Strömmingsmarknaden och Tomasmarknaden.