Foto: Jussi Hellsten

Helsingforsdagen firas nu i dagarna två

Helsingforsdagen är en del av programmet under jubileumsåret för Finlands självständighet och firas jubileet till ära under två dagar den 11 och 12 juni. Festen börjar på söndag och fortsätter runt om i staden vid inemot 200 evenemang till sent på måndag kväll.
 
Nyvalde borgmästaren Jan Vapaavuori ser med iver fram emot sin första Helsingforsdag: "Det är ett nöje och en ära att få medverka i en 58 år lång tradition som värd vid morgonkaffet och att få träffa andra stadsbor." Till Vapaavuoris dag hör utom morgonkaffet kl. 9–11 på Senatstorget också ett besök hos det första Helsingforsbarn som fötts på stadens födelsedag. Borgmästaren, själv Tölöbo, är också kandidat för titeln Stadin kundi i tävlingen Stadin friidu ja kundi, som arrangeras av Stadin Slangi ry. Årets segrare koras på Esplanadestraden vid ett evenemang med början kl. 9.30, där utom Vapaavuori också bland andra Jörn Donner, Vesa-Matti Loiri, Irja Askola och Pirkko Saisio tävlar om titeln.

Det allt mångsidigare programmet på Helsingforsdagen är till stor del frukten av talkoarbete bland stadsborna. Även den som inte är med och arrangerar program kan i år på Helsingforsdagen extra lätt göra en egen insats i form av frivilligarbete för att hedra självständighetens jubileumsår. Webbplatsen Hiiop.100.fi omfattar en sammanställning av ett flertal evenemang på Helsingforsdagen till vilka anmälningar tas emot, såsom ett Finland 100-jippo för seniorer eller ett gatuparty för barn i Trä-Vallgård.
 
Finlands 100-årsjubileum syns på många sätt i programmet. Hundraårige helsingforsiske stålmannen Torsten Liljeberg tar upp årets första färskpotatis på Hertonäs gård, i stadshusets festsal ordnas det allsång med melodier från Finlands självständighetstid på programmet och fyrtio sälskulpturer formgivna av Stefan Lindfors erövrar Senatstorget.

Söndagens program betonar evenemang för barnfamiljer och på måndag erbjuds alla stadsbor bland annat klassiska programnummer och helt nya tilldragelser. Hela programmet finns på adressen www.helsinkipäivä.fi/sv, där var och en kan sammanställa sin egen favoritlista och dela den med kompisar. Det är fritt inträde till dagens alla evenemang. De som har nedsatt hörsel har tillgång till teckenspråkstolk vid följande evenemang: Helsingforsdagen öppnas och morgonkaffet på Senatstorget kl. 9 och Stadin friidu och Stadin kundi tillkännages på Esplanadestraden kl. 11.15.

Helsingforsdagen har firats sedan 1959. Initiativet till att fira stadens födelsedag kom från Helsingfors-Samfundet. Kung Gustav Vasa grundande Helsingfors vid Vanda ås mynning den 12 juni 1550.