Stig uppträdde på virtuella Senatstorget. Bild: Zoan Oy.

Helsingforsbornas valborgsfirande var ganska lugnt – valborgsmässoaftons konsert i Virtuella Helsingfors var kvällens mest sedda tv-program

Helsingfors andra distansvalborg gick av stapeln i ganska lugna tecken. Under veckoslutet samlades en del valborgsfirare i centrum, men i huvudsak firade stadsborna valborg i små grupper. Under helgen samlade den virtuella Vapun päällä vappu-konserten fler än 600 000 åskådare.

Den andra distansvappen i ordningen var ganska lugn i Helsingfors. Inga traditionella valborgsevenemang ordnades i år heller, utan det önskades att stadsborna skulle fira vårens början på ett coronasäkert sätt med sina närmaste.

Enligt Helsingforspolisen var valborgsmässoafton klart lugnare än normalt. Valborgsmässoafton firades mest i små gäng och i enlighet med rekommendationerna. Under valborgsmässoafton samlades ett större antal valborgsfirare i Brunnsparken och flera andra parker i Helsingfors, och polisen tvingades tömma parkerna som en förebyggande åtgärd.

Helsingforspolisens meddelande om valborgsfirandet (på finska)

Vapun päällä vappu-konserten nådde fler än 600 000 åskådare

Showen Vapun päällä vappu i Virtuella Helsingfors, som utgjorde valborgsmässoaftons höjdpunkt, var valborgsmässoaftons populäraste tv-program bland personer under 54 år. Nelonens tv-sändning nådde nästan 600 000 tittare, och dessutom tittades det på inspelningen av konserten nästan 30 000 gånger via Ruutu under veckoslutet. Apulantas och Stigs konserter förde tittarna till Virtuella Skanslandet och Senatstorget med sina fantasifulla sceninstallationer.

”Det var episkt att spela i en sådan här unikt fin virtuell show, som många arbetade otroligt hårt för. Samtidigt saknade jag också de stunder där man får uppleva samma sak med en livepublik”, konstaterade Apulanta-bandets trummis Sipe Santapukki.

”Det var ett fint projekt. Det var roligt att få vara med. Jag tror att det kan finnas intresse för sådana här VR-evenemang också i fortsättningen", konstaterade Stig, som uppträdde på virtuella Senatstorget.

Helsingfors stad var en av evenemangets huvudpartner tillsammans med Nelonen Media och VR. Showen Vapun päällä vappu producerades av Zoan Oy, som specialiserar sig på virtuell teknologi.

Helsingfors stads övriga valborgsprogram samlade också gott om tittare. Till exempel tittades det på Jukka Tolonens och Ramblin’ Jazz Quartets konsertinspelning från Nordhuset över 1 400 gånger under helgen via Helsinki-kanava.

En del av valborgsprogrammet är fortfarande tillgängligt via Helsinki-kanava.

Ytterligare information

tapahtumat.hel.fi

Bild: Stig på virtuella Senatstorget. Zoan Oy