Kaserntorgets sommar 2021. Foto: Camilla Bloom

Helsingfors vill vara ett lockande matresemål

Helsingfors ställning som uppskattat matresemål förbättras tack vare livskraftiga företag och passionerade proffs. Framgångsrika företag inom restaurangbranschen bygger på stadens goda rykte och lockar turister som är intresserade av stadens restaurangutbud att bekanta sig med Helsingfors också i större utsträckning.

”Matresor är en växande trend i hela världen, och det är viktigt att Helsingfors hålls med i tävlingen. Dessutom har matturismen en betydande indirekt inverkan till exempel på skatteintäkterna och sysselsättningen”, berättar Helsingfors stads företagslots Jukka-Pekka Tolvanen.

Helsingfors satsar på matturismen och stöder företag inom branschen genom att utveckla stadens verksamhetsmiljö. Ur restaurangbranschens perspektiv betyder det här till exempel välfungerande tillståndspraxis och planläggning samt restaurangernas tillgänglighet. När staden fungerar väl och är välplanerad har också företagen möjlighet att utvecklas och förverkliga sin kreativitet.

Helsingfors har framgång i en nationell matturismtävling samt en ny restaurang med Michelin-stjärna

Helsingforsrestaurangers framgång har varit särskilt god under början av hösten, då restaurangföretags framgång har mätts i både nationella och internationella tävlingar. I september vann till exempel Finnjävel Salonki erkännande för Helsingfors genom att förtjäna sig en Michelin-stjärna. Samtidigt blev restaurangen den sjunde restaurangen i Helsingfors som tilldelats en Michelin-stjärna. Skogsrestaurangen Nielu, som ligger i Noux i Esbo, vann Finlands matturismtävling.

Finlands matturismtävlings prisutdelningsgala, som ordnades i Helsingfors stadshus festsal den 16 september, var också en framgång för restaurang Nokka, som ligger på Skatudden. I tävlingen fick restaurang Nokka och menyn som utvecklats där ett ansett hedersomnämnande för en betydande matturismgärning.

Denna vecka medförde också internationell uppmärksamhet för kompetensen inom den finländska restaurangbranschen. I den internationellt ansedda kocktävlingen Bocuse d’Or, som ordnades i Lyon i Frankrike i slutet av september, fick de bästa bland världens kockar visa upp sina färdigheter. Finland representerades också i tävlingen. Kocklandslagets övningskök ligger i Helsingfors.

Att delta i internationella tävlingar för restaurangbranschen är viktigt både för Helsingfors och för hela Finland. Helsingfors stad fortsätter sina satsningar på att utveckla restaurangbranschens verksamhetsmöjligheter för att branschens företag ska ha de bästa möjliga förutsättningarna även i framtiden.

Med hjälp av restaurangerna, proffsen inom branschen och en intressant kultur har Helsingfors ett utmärkt tillfälle att växa sig till ett matresemål som är större än summan av dess delar.

Ytterligare information:

Foto: Kaserntorgets sommar var Helsingfors nyaste matresemål för sommaren 2021. Under sommaren besöktes Kaserntorget av fler än 300 000 personer. (Camilla Bloom)