Barnen leker i parken.

Helsingfors stad söker tusentals sommarjobbare

Helsingfors stads sommarjobb söks huvudsakligen elektroniskt via stadens rekryteringssystem på Helsinkirekry.fi > Lediga jobb > Sommarjobb och sommarvikariat. Ansökningstiden anges separat för varje anställning. Det lönar sig att aktivt följa med sajten eftersom nya platser blir lediga nästan varje vecka under våren. De lediga sommarjobben i stadens bolag söks på varje bolags egna sidor. 

Det är möjligt att covid-epidemin påverkar vissa av sommarjobben och orsakar dröjsmål i valen av sommarjobbare. Eventuella fördröjningar meddelas de sökande per e-post under ansökningsprocessen.  

I år anställs sommarvikarier bland annat inom vårdbranschen, som parkarbetare, i kök, till olika slags kontorsjobb, som planeringspraktikanter, bygghjälpredor och för att sköta underhåll på idrottsplatser. Stadens social- och hälsovårdssektor söker sommarvikarier i synnerhet bland studerande och proffs i branschen. 

Stadens bolag bjuder på mångsidiga uppgifter  

Helsinki Marketing anställer sommarjobbare som guider för sommarstadens utbud och service. Ett tjugotal personer anställs som Helsinki Help och till turistinfon vid järnvägsstationen, med avtal av olika längd, för deltids- eller heldagsjobb. Platsannonsen publiceras på sajten myhelsinki.fi i mitten av februari. 

Palmia rekryterar ca 40–50 sommarvikarier i säkerhetsbranschen. Rekryteringen till dessa uppgifter pågår redan och ansökningstiden går ut i slutet av februari. Också lokal- och fastighetsservicen anställer sommarjobbare och rekryteringen till dessa uppgifter börjar efter att behovet har kartlagts. Högholmens djurgårdsstiftelse anställer ca 50 sommarjobbare till kundserviceuppgifter, trädgårdsskötsel och som djurskötare. En stor del av jobben kräver att man fyllt 18 år, och för att jobba som djurskötare krävs lämplig utbildning eller studier. Vi söker sommarjobbare till heldagsjobb med olika långa avtal. 

De lediga sommarjobben i stadens bolag ska sökas via bolagens egna webbsidor. 

Stadens sommarjobb är pop  

Helsingfors stads sommarjobb är populära och även i år väntas ett stort antal sökande. Förra året skickades det in mer än 15 010 ansökningar, och av dem var ca 9 550 från personer i åldern 16–17 år. Hela 3 174 personer fick sommarjobb, av vilka 692 i åldern 16–17 år. Projektet Snygg sommar! hade 254 lediga platser till vilka det kom in 1 492 ansökningar. Via bemanningsföretaget Seure anställdes dessutom 523 sommarjobbare till social- och hälsovårdssektorn. 

De populäraste jobben som söktes var biträde inom småbarnspedagogiken, kvalitetsgranskare för service, biblioteksassistent, kontorspraktikant, biträdande ungdomsledare, byggpraktikant, matserviceanställd samt badvakter och livräddare på stranden. Vikariaten som närvårdare, sjukskötare och hälsovårdare fick flest ansökningar. 

Niornas möjligheter till sommarjobb främjas med Sommarsedeln 

I år höjs värdet på Helsingfors stads Sommarsedel från 300 euro till 325 euro. Sommarsedeln delas ut till alla niondeklassare i Helsingfors skolor i början av februari. Staden ersätter en del av lönen för de elever i årskurs 9 som anställs under tiden 1.6–13.8.2021 till ett värde som motsvarar Sommarsedeln. Enligt en uppskattning delas totalt 5 500 st. numrerade och personliga sedlar ut. Arbetsgivarna kan söka ungdomar för att jobba med sommarsedel på Sommarsedelns nya sajt kesaseteli.fi.  

Med sedeln kan ungdomar söka sommarjobb i företag, föreningar, stiftelser och församlingar. Exempelvis ett husbolag eller en klubb kan sysselsätta ungdomar. Trots det svåra coronaläget sommaren 2020 fick 1279 Helsingforsungdomar jobb med hjälp av sommarsedeln. 

Helsingfors stad förutsätter att de arbetsgivare som anställer med Sommarsedeln följer principerna för kampanjen Ansvarsfullt sommarjobb 2021. Staden deltar som arbetsgivare i kampanjen Ansvarsfullt sommarjobb under säsongen 2021. 

Mer info: 

Helsinkirekry.fi

Sommarsedelns webbplats

Ansvarsfullt sommarjobb 2021