Helsingfors nyårsfest hemma

Helsingfors nyårsfest hemma

På grund av coronaläget samlas vi inte ute på Helsingfors gator för att fira in det nya året utan vi välkomnar det hemifrån på distans.

Denna gång firar vi in det nya året på ett bekvämt sätt hemma i stället för att behöva frysa ute i minusgrader – på ett tryggt sätt avskilt från andra men med en varm gemenskapsanda.

Det utlovas toppenprogram för alla åldrar, från barnens egen hemmafest till sena nattens gnistrande konsert, utan att glömma laserstrålarna som lyser upp Helsingfors himmel. På grund av coronasituationen, ordnas stadens fyrverkerier inte i år.

 

Laserverket Tidens Telegraf 31.12. klockan 15.30 – 1.1. klockan 9.30

När årets sista solstrålar försvunnit bakom horisonten lyser laserstrålarna upp himlen över Helsingfors och skickar morsekoden ”2020–2021” till alla väderstreck från Olympiastadions torn. Radiolaserverket Tidens telegraf har designats av Ilkka Paloniemi och det kan upplevas i 18 timmar från solnedgången till nästa morgon. Allmänheten kan delta i verket genom att skicka sina nyårsönskningar via en viss radiofrekvens. Verket kan ses i hela Helsingfors speciellt från höga platser med fri sikt mot Stadiontornet.

Läs mer on Tidens Telegraf

 

Sömnutans nyårsvaka 31.12. klockan 17.30

Nyårsaftonen inleds med barnprogram på Helsinki-kanava. Sömntutans nyårsvaka är hela familjens glada hemmafest där man kan leka konstnär, dansa och spela bingo tillsammans med programmets hjältar. Ni kan börja med förberedelserna för att skapa feststämning på förhand enligt instruktionerna på webben. Detta ordlösa festprogram som passar alla åldrar har skapats av konstkollektivet Skidit som står bakom festivalen Skidit och andra påhittiga barnevenemang.

Gå till Helsinki-kanava

Läs mer om Sömnutans nyårsvaka

 

Classical Trancelations – Nyårskonsert 31.12. klockan 22.30 Yle TV1 och Yle Arenan

Den 31 december firas det nya året in på ett tryggt sätt från hemmasoffan i sällskap av Helsingfors nyårsprogram och Finlands främsta artister. Stadshusets festsal förvandlas till en scen för Yles nyårsshow Det nya året 2021 välkomnas och de mest ikoniska hitlåtarna inom elektronisk dansmusik från de senaste årtiondena möter symfoniorkesterns slagkraft på den sprakande konserten Classical Trancelations.

Kvällens solister är Chisu, Nelli Matula, Redrama, Olavi Uusivirta, MARiANNA, Paleface, Pete Parkkonen, Robin Packalen, Jesse Markin, Tapani Rinne och Darude. Helsingfors stadsorkester dirigeras av Eero Lehtimäki och på scenen ser vi även kammarkören Ahjo Ensemble. Konsertprogrammet har kuraterats av Tapio ”DJ Orkidea” Hakanen och låtarna har arrangerats av spel- och filmmusikveteranerna Petri Alanko och Pessi Levanto.

Gå till Yle Arenan

Läs mer om Nyårskonsert