Sommar i Helsingfors. Foto: Miikka Pirinen

Helsingfors, det främsta inrikes resmålet: evenemang, gröna öar och nya pärlor

Helsingfors har valts till det främsta inhemska resmålet och är ett utmärkt resmål för dagsresenärer och för gäster som övernattar i huvudstaden. Även allt fler helsingforsare semestrar i sin hemstad. Aktuella tips till staden finns på webbplatsen MyHelsinki.fi.

Redan i maj bjuds det på sommarstämning, då Restaurangdagen den 19 maj och Städdagen den 26 maj erövrar staden. Då kan alla som vill under dessa dagar öppna en egen restaurang eller en loppis. Cirko nycirkusfestivalen bjuder på upplevelser för hela familjen 15–20 maj i Södervik i Helsingfors. Tusentals människor samlas till festivalen Världen i byn som skapar karnevalsstämning på Järnvägstorget och i Kajsaniemiparken det sista veckoslutet i maj.

Huvudstadens födelsedag firas den 12 juni, och då bjuds det på hundratals evenemang. I mitten av juni får man smaka på stans bästa smaker på gourmetfestivalen Taste of Helsinki.

Sommarens musikevenemang inleds den 8–10 juni med Sideways, som ordnas i år på ett nytt ställe intill Helsingfors ishall, Nordis. Tuska och Flow festival lockar igen tiotals internationella artister och tiotusentals besökare till Södervik. Helsingfors festspelfyller 50 år i år och äger rum 17.8–2.9.

Stadsdelarna inbjuder på besök

I huvudstadens stadsdelar finns intressanta evenemang året runt. I mitten av maj lönar det sig att besöka Kasbergets körsbärsträdsfest Hanami och beundra vårens blomning samt njuta av det mångsidiga programmet. I slutet av månaden lönar det sig att styra stegen till Gumtäkts byafest, som erbjuder ett brett utbud av program för hela familjen. Gumtäkts legendariska friluftsbad med bassänger och hopptorn öppnar den 13 maj.

Arabiastranden blir det karnevalsstämning, då Arabias gatufestival fyller området med bland annat dans, cirkus och musik den tredje lördagen i maj. Kallio Block Partygenomförs med talkokrafter och är det största stadsdelsevenemanget i Helsingfors. Evenemanget ordnas för åttonde gången i år. Även i I augusti firas kvartersfestenHerttoniemi Block Party som ordnas i Hertonäs industriområde.

Skärgården lockar igen friluftsfolk

Vattenbusstrafiken inleddes huvudsakligen vid valborg och de lummiga öarna kan igen enkelt nås. På Rönnskär kan man sola sig eller göra en tältutfärd för ett veckoslut. Färden med vattenbussen från Gräsviken tar cirka tio minuter.

Från Salutorget kommer man utöver till de bekanta öarna nu också till Stora Mjölö, som ifjol öppnades för allmänheten, och tillSkanslandet, som för det tredje året har öppet för allmänheten. På Skanslandet kan man i sommar prova bland annat på bågskytte och yoga. Även på Högholmen händer något hela sommaren. Till Högholmen kommer man bekvämt med vattenbuss från Salutorget, från början av juni också från Hagnäs.

Till skärgården kommer man också smidigt med egen båt, för i huvudstadsregionen finns hundratals gästhamnsplatser.

För aktivitetshungriga

Stadscyklarna är ett utmärkt sätt att upptäcka Helsingfors, också med hela familjen. Systemet är lätt att använda och cykelstationer finns runt om i staden. Nätverket av stadscyklar sträcker sig i år för första gången också till Esbo.

I Helsingfors sommar lönar det sig också att prova på urban bastukultur. Från bastun på ön Lonnan kan man beundra havsutsikten. Allas Sea Pool i hörnet av Salutorget har utöver bastur också friluftsbassänger. I designbastun Löyly kan man efter bastun och badet njuta av kvällssolen på uteserveringen. Bada kan man också vid många sandstränder, från berömda Sandstrand till lediga Solvik. Även pärlan bland friluftsbaden, dvs. Helsingfors simstadion öppnar igen för simmare den 27 maj.

Den ständiga favoriten Borgbacken firar säsonginvigning i cirkuskarnevalens tecken fram till 13 maj. Under sommaren ordnas även ett stort antal konserter och annat program för hela familjen i nöjesparken

Helsingfors nätverk av skateboardparker är unikt. Staden har cirka tjugo parker som är avsedda för skejtare. Gatukulturen syns i form av muraler och graffitin runt om i staden, men också hela sommaren på utställningen Graffiti i HAM Helsingfors konstmuseum.

Läs mer från press meddelanden (.pdf)

MyHelsinki