Suoraan sisältöön
A A A
Foto: Jussi Hellsten, My Helsinki Material Bank.

Monocle: Helsingfors är världens tionde bästa plats att bo på

Den brittiska lifestyletidningen Monocle har åter rangordnat världens städer i sin undersökning om livskvalitet, Quality of Life Survey. I år är Helsingfors på tionde plats bland världens alla städer och på åttonde plats bland de europeiska städerna. Helsingfors förbättrade sin placering från senaste år, då staden var trettonde bäst i världen och på sjätte plats bland de europeiska städerna. Världens tre bästa städer att bo i är München, Tokyo och Wien.
 
Monocle beskriver Helsingfors som en typisk nordisk huvudstad där kollektivtrafiken fungerar och naturen ständigt är närvarande. Samtidigt anser tidningen att Helsingfors är livlig och rolig, tidningen uppmärksamade t.ex. de lindrade begränsningarna i restaurangbranschen. Dessutom fick unga helsingforsdesigners, det aktiva uppstartsfältet och de populära festivalerna Flow och Sideways beröm. Däremot tycker Monocle att Tölöviken borde snyggas upp så att den blir mer lockande för simmare. Jämfört med förra året anser Monocle att den viktigaste förändringen är den ökade aktiviteten i hotell- och restaurangbranschen, vilket bidrar till att Helsingfors är attraktivt även efter en rekordartad turistsäsong.

Monocle har årligen gett ros och ris åt Helsingfors i varierande utsträckning. Exempelvis i fjol ansåg Monocle att Helsingfors nya trumfkort är de havsnära upptäckterna man kan göra. Däremot ansågs att promenadstaden och sådant som har att göra med fotgängare behöver utvecklas. 2016 uppmanade Monocle Helsingfors satt satsa på förorterna och integration av invandrare samt att förbättra nattlivet.
 
2011 nådde Helsingfors den allra bästa placeringen i Monocles jämförelse, dvs. en topplacering.
 
Det är Monocles redaktion som utför jämförelsen som publicerats årligen sedan 2007. Tidningen granskar livskvaliteten i olika städer och publicerar en lista på de 25 bästa.

Monocle (Artikeln har inte publiceras i tidningens webbutgåva.)

DELA