Hanna Nohynek och Eero Huovinen är Stadin Friidu och Kundi 2021. Foto: Stadin Slangi ry

Hanna Nohynek och Eero Huovinen är Stadin Friidu och Kundi 2021

Finlands största hembygdsförening Stadin Slangi ry väljer årligen Stadin Friidu och Stadin Kundi, årets Hesaböna och Hesagrabb 2021. De är två av de boligaste hedersbetygelserna som en Hesabo kan få.  Evenemanget streamas direkt 12.6 kl. 12 på Stadin Slangis Facebook-kanal.

Årets Hesaböna, Stadin Friidu 2021 är Hanna Nohynek, överläkare på THL. Årets Friidu har setts mer i offentligheten än mången snadi stjärna som letar efter estradernas rampljus. Hanna Nohynek, överläkare på avdelningen för hälsosäkerhet vid Institutet för hälsa och välfärd, THL, har i år via televisionen stigit in i våra vardagsrum för att berätta om vaccinations- och coronaläget, och alltid lugnt, sakligt och utan att skapa rädsla. Nohynek insjuknade i covid-19 under dess första skede våren 2020 och det ger säkert hennes ord gatutrolighet.

Nohynek (f. 1958) är infödd Hesabo, född i stadskärnan på gamla Barnmorskeinstitutet i hörnet av Jungfrustigen och Fabriksgatan. Men under studietiden utvidgades vyerna ända till Brunakärr. Hon studerade medicin. Hennes forskningsarbete kring pneumonivaccinationer på Filippinerna bidrog till att förebygga dödligheten bland småbarn.

Hanna Nohynek berättar att hon blev glatt överraskad av att bli vald till Stadin Friidu. Hon säger sig ha smått funderat på vad det kräver, om intervjuer och coronaanvisningar hädanefter borde ges på Hesaslang.

I ungdomen gav hennes far, jumppaläraren, en bredsida av gammal Sörkkaslang när han klev upp i varv. För Hesabönan, Friidun, är det grejen, stränderna och havet. Hesa är en stad i mänskligt format där det är lätt att ta sig från ett ställe till ett annat.

Nya Stadin Friidu idkar motion i många former, är på stugan, i naturen, i en bokkrets för bönor, och kan tömma skallen tillsammans med barnbarnen.

Årets Hesagrabb, Stadin Kundi 2021 är Eero Huovinen, emeritusbiskop i Helsingfors stift

Eero Huovinen (1944) är född i Helsingfors. Han prästvigdes 1970. Han arbetade på teologiska fakulteten vid Helsingfors universitet, disputerade för doktorsgraden i teologi 1978 och verkade i det sista skedet som professor i dogmatik och dekan för fakulteten. Han hann vara biskop i Helsingfors stift i tjugo år, 1990–2010.

För att vara en andens man, slog Eero Huovinens bubblande humor folk med häpnad. Möten med honom sjuder av värme och visdom. Han är också intresserad av andras tankar, värden och livsfilosofi. När man slänger käft med honom inser man att rötterna i ett kulturellt hem inte tvingar en att se ned på gatuläror, gemensamma sprattgäng emellan eller på lekfull slang.

Som emeritus kallar han sig ”tänkaren Huovinen av och till”. Han läser och skriver mycket, ofta med Hesaandan i fören. Som inföding älskar han sitt Hesa: ett centrum som nås till fots, där han känner varje gatsten, varje gatusnutt.

Hans nyaste bok, Äitiä ikävä, är likt en liten grabbs memoarer. I boken är Stadi och Hesa snadiga. Där finns inget annat bolit än symbolen för hans blivande arbetsplats: Boliga Storkyrkan. Dåförtiden hade Eero velat vara en vanlig Hesagrabb. ”Ja våga int. Senare då ja sku vågat, snaja ja att ja är ju biskop. Int ens en Hesabiskop kan vara för myky Hesabo”. En grabb som säger att ”ja är född i Hesa och hoppas att ja där också trillar dit”, är helt värd namnet och titeln Stadin Kundi, Årets Hesagrabb.

I år sökte vi efter ”Hesabor, inte nödvändigtvis infödingar, men lättsamma, rediga, hjälpsamma typer som slår vakt om traditionerna. En sann Hesabo diggar slang, dallar egna gator och är på ett fint sätt dorka”.

Årets Friidu och Kundi presenteras djupare i Stad Slangis tidskrift Tsilari 3/2021, som utkommer 24.6 till midsommaren.

Det har varit en viktig tradition hos Stadin Slangi ry redan i 26 år att välja årets Stadin Friidu och Kundi. Vem som helst får komma med förslag. Föreningens styrelse för ögonblicket fastställer urvalskriterierna självständigt. Tidigare års utnämningar utgör därför en bred och mångsidig grupp.

Stadin Slangi ry.

Stadin Slangi Ry på Facebook (streaming av evenemanget)

Läs mer:

Tsilari

Stadin Slangi ry.