Statyn som föreställer Mahatma Gandhi avtäcktes av Indiens utrikesminister dr S. Jaishankar tillsammans med Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och Helsingfors biträdande borgmästare Pia Pakarinen. Foto; Jukka Lehtinen

Mahatma Gandhi fick en staty i Allotriaparken

I år har det förflutit 150 år sedan ledaren för Indiens självständighetsrörelse Mahatma Gandhi (1869–1948) föddes. Han stod för värden såsom icke-våld och fredlig samexistens. Jubileumsåret till ära har Indiens regering skänkt finska staten en staty som föreställer Gandhi i naturlig storlek. Statyn, som placerats i Allotriaparken, avtäcktes fredag 20.9.

Statyn avtäcktes av Indiens utrikesminister dr S. Jaishankar tillsammans med Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och Helsingfors biträdande borgmästare Pia Pakarinen.

Den indiske bildhuggaren Gautam Pal har designat och skulpterat statyn. Skulptörens verk föreställande Gandhi och andra berömda indier finns i flera städer runt om i världen. Statyn, som är gjord i brons, är 185 cm hög och står på en sockel av finsk brun granit.

Allotriaparken ligger vid Tavastvägen och har fått sitt namn efter en biograf som hette Allotria och verkade på andra sidan gatan på 1950- och 1960-talen. I parken växer almar, lindar och lönnar. Ett intressant särdrag i parken är berghällarna som på den högsta punkten bilder en några meter hög vägg. I parken finns en jämn gräsplan där man till exempel kan utöva yoga. Bänkar ska senare placeras ut i parken, vilket är något lokalbefolkningen har önskat.