Det nya året togs emot med dans på Senatstorget

När det nya året vakades in på Senatstorget i Helsingfors var stämningen glad och avslappnad bland annat tack vare det milda vädret. Polisen uppskattar antalet deltagare till ungefär 25 000.

Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen var värd för kvällen. Det kändes nästan som gamla tiders logdans när Tuure Kilpeläinen och hans band Kaihon karavaani bjöd upp till dans. Anna Puu uppträdde med bandet som gästartist. Ett speciellt inslag på torget var ett förtrollande vackert ljushav skapat med stickor som delats ut till publiken. Programmet bestod inte bara av musik och dans: mentalisten Noora Karma gav en magisk föreställning, och cirkusen Race Horse Company, som turnerar runt om i världen, visade nya fantastiska konster.

Stadsdirektör Pajunen lyfte i sitt tal fram vikten av evenemang som har sitt ursprung i en känsla av gemenskap.

”Nya former av sammankomster och aktiviteter som helsingforsarna själva skapar har särskild tyngd. Stadens uppgift är att möjliggöra. Energin att ta itu med en sak måste komma från oss alla”,  sade stadsdirektör Pajunen.

”Viljan att påverka gemensamma angelägenheter har blivit starkare. Restaurangdagen och stadsodlingen har fått upp mångas ögon för hur stor betydelse maten och dess ursprung har. Vi är medvetna konsumenter och nöjer oss inte med att bara fylla våra shoppingväskor. På samma sätt är invånarna kvalitetsmedvetna när de använder sin hemkommuns tjänster.”

”Vi behöver ännu fler roliga och intressanta evenemang som för oss samman och stimulerar oss i vår vardag. Det för oss alla gemensamma Senatstorget har bjudit på många oförglömliga höjdpunkter och glada stunder. En ny samlingsplats blir det i framtiden vid Tölöviken när centrumbiblioteket med omgivning står färdigt” sade Pajunen.  

Pajunen nämnde i sitt tal som andra exempel på evenemang självständighetsfesten för fjärdeklassare på Finlandiahuset, Cheeks kommande konserter på Olympiastadion och konferensen Slush för startupföretag i IT- och spelbranschen.

”Alla plock återspeglar kärnan i att göra och uppleva saker tillsammans. Samvaro är framför allt att bära ansvar och att bry sig om medmänniskorna, med andra ord en vilja att bygga upp en bättre framtid.”

Också biskop Irja Askola talade under kvällen, och Vårt land sjöngs unisont. Festen kulminerade i ett fyrverkeri arrangerat av JoHo Pyro.

Festen sändes direkt på Yle TV1 och på Yle Areena på internet, yle.fi/areena, där programmet finns kvar i två veckor.

Som en del av nyårsfirandet ordnades det tre eftermiddagsföreställningar för barn i festsalen i Helsingfors stadshus. Barnen fick genom dramatiserade föreställningar en inblick i Helsingfors förflutna på ett roligt sätt. Sammanlagt omkring 1 000 personer såg föreställningarna.

DELA