Julbelysning på Alexandersgatan i Helsingfors 2020.

Den traditionella julsäsongöppningen ordnas lördagen den 27.11. på Senatstorget

Helsingfors julsäsongöppning börjar på Domkyrkans trappor på Senatstorget lördagen den 27 november klockan 15.  Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen och Rovaniemis stadsdirektör Ulla-Kirsikka Vainio öppnar julgatan tillsammans. I år får Helsingfors centrum julbelysning för 73:e gången. Traditionen infördes 1949 då köpmännen på och kring Alexandersgatan dekorerade gatan med granris och julbelysning för att glädja stadsborna.

I programmet ingår julhälsningar från Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen, Rovaniemis stadsdirektör Ulla-Kirsikka Vainio, Domkyrkoförsamlingens kaplan Sirkka-Liisa Raunio och Julgubben.

– Alexandersgatans julgata och julsäsongens öppning är värdefulla traditioner där vi alla tillsammans kan njuta av den vackra staden som förbereder sig för julen och samtidigt också gör centrum mer attraktivt. I år har jag som Helsingfors nya borgmästare glädjen och äran att tända gatans julbelysning för första gången, säger borgmästare Vartiainen.

Mikko Kuustonen är programvärd för evenemanget. Linda Lampenius, Osmo Ikonen med sin orkester och en tomte-breakdance-grupp på FM-nivå kommer att uppträda under evenemanget.

Programmet på Senatstorgets scen kommer att direktsändas bland annat via Helsinki-kanava, så man kan också följa med programmet hemma på soffan.

Evenemanget kulminerar i den traditionella julparaden med traditionella och nya julkaraktärer, maskotar och djurfigurer.

Program:

Klockan 15.00 Senatstorget öppnas för publiken
Klockan 15.30 Det officiella programmet börjar på scenen
Klockan 16.30 Julparaden börjar tåga genom centrum och avslutas vid Tomasmarknaden på Salutorget

I årets julsäsongöppning deltar också Julgubbens hemstad Rovaniemi som samarbetspartner.
I år räcker öppningsevenemanget två dagar.

Evenemangets huvudarrangör är Helsinki City Markkinointi ry, som är ett samarbetsorgan för fastighetsägare och företagare i centrum samt Helsingfors stad.

Tomasmarknaden är ett ansvarsfullt julevenemang

Tomasmarknaden breder sig också ut till Blomstertorget kring statyn Havis Amanda. Marknaden öppnar den 27 november, samtidigt med invigningen av julgatan på Alexandersgatan, och stänger den 22 december. Tomasmarknaden bjuder således på möjligheter till julshopping och säsongens delikatesser varje dag i nästan en månads tid.

Tomasmarknaden håller öppet på Salutorget i Helsingfors 27.11–22.12.2021 må–to kl. 11–19 och fre–sö kl. 11–20. På självständighetsdagen håller marknaden undantagsvis öppet kl. 11–16. Inträdet till marknaden är fritt.

Läs mer om den traditionella julsäsongöppningen: 

Helsingfors julsäsongöppning  (Helsinki City Markkinointi ry)

Helsingin City Markkinointis Youtube-kanal

Foto: Pekka Lähteenmäki

Nyheten har publicerats den 16.11 och har uppdaterats den 22.11 och 25.11.