Kimmo Brandt

Den nationella veterandagen firas i Helsingfors på lördag

Veterandagsfirandet inleds traditionellt klockan 12 med minneshögtid vid Mannerheims staty. Efter detta är det dags för nedläggning av krans vid hjältekorset och Mannerheims grav på Sandudds gravgård. De här tillställningarna är öppna för alla.Veterandagens fest i Finlandia-huset kan följas med i direktsändning på Helsingforskanalen fr.o.m. kl. 13.

Helsingfors veteranfest ordnas för inbjudna veteraner och deras anhöriga. Helsingfors stads hälsning till festen framförs av biträdande borgmästare Pia Pakarinen och ungdomen hälsas av Siiri Varis, studerande vid Sibelius-gymnasiet.

För musiken svarar Gardets musikkår som i år firar 200 år, under ledning av musikmajor Pasi-Heikki Mikkola. Den begåvade sångerskan och låtskrivaren Hanna-Maaria Tuomela är musikkårens solist. På festen uppträder även flera unga sångare och musikanter från Itä-Helsingin musiikkiopisto och Sibelius-gymnasiet. Johanna Storck är festens konferencier.

Den nationella veterandagen har firats sedan 1987. Den nationella festen ordnas i år i Kuopio med temat “On aika muistaa – Det är dags att minnas”.

Veterandagens fest i Finlandia-huset kan följas med i direktsändning på Helsingforskanalen fr.o.m. kl. 13.

Läs mera (på finska)
Gardesjägarregemente
Kansallisen veteraanipäivän valtakunnallinen pääjuhla 27.4.2019 Kuopion Musiikkikeskuksessa
Sotaveteraanit.fi

DELA