Människor vid NewCo-evenemanget. BIld: Helsingfors stad

Dealroom sammanför nyföretagare och placerare i Huvudstadsregionen

Helsingfors stad har gått med i en internationell ekosystemtjänst för nyföretagare. Tjänsten Dealroom vill på ett nytt sätt bringa samman bland annat nyföretagare (dvs. uppstartsföretagare alias startuppföretagare), placerare, företagskuvös och -acceleratorer, högskolor och universitet samt investeringsrundor i Huvudstadsregionen. Den produceras av holländska startuprådgivarna Dealroom i samarbete med NewCo Helsinki.

Dealrooms kontinuerligt uppdaterad databas ger en god överblick av startupekosystemet i Huvudstadsregionen. För närvarande finns över 2000 nyföretagare och andra aktörer med på listan. De färskaste investeringsrundorna som den upptar har gjorts av bland annat Solar Foods, Choicely, Supermetrics, Quuppa, Varjo, HMD Global, Swappie och Wolt.

Data har styrka, och synlighet på Dealroom kan på många vis hjälpa nyföretagare och andra aktörer att skapa potential för tillväxt. De företag som det inte från tidigare finns uppgifter om på Dealroom kan, om de så vill, gå med i servicen, som är gratis och till allmänt förfogande.

En glad Tommo Koivusalo, chef för NewCo Helsinkis enhet, berättar att man öppnade tjänsten i somras, och att den utvecklas samtidigt som ekosystemet. Öppen, uppdaterad och tillräckligt omfattande information om vårt livskraftiga startupekosystem hjälper både lokala och internationella instanser att hitta nya möjligheter i Helsingforsregionen, säger han.

Dealroom-tjänsten i Helsingfors har samlat uppgifter från nästan 20 startupekosystem runtom i Europa. I framtiden kommer detta att underlätta samarbete och jämförelser mellan olika ekosystem. Dessutom samlar tjänsten även upp nyheter från det europeiska startupfältet.

Helsingfors stad vill på alla vis lindra coronachocken för startupekosystemet

Startupekosystemet har stor betydelse i Helsingfors, och i synnerhet efter de ekonomiska förluster som coronaepidemin förorsakat är det viktigt att staden gör allt den kan för nyföretagarna. Att gå med i Dealroomnätverket är en del av stadens och NewCo Helsinkis upplivande verksamhet för startupekosystemet i Huvudstadsregionen. En annan viktig del var Helsingfors stads initiativ att grunda den nya företagskuvöstjänsten NewCo Accelerator för nyföretag.

Målgrupp för NewCo Accelerator är sådana nyföretagare (dvs. startupföretagare) som söker extern finansiering men som på grund av coronakrisen inte hittar någon lämplig investerare. Via programmet är det möjligt att erbjuda bland annat rådgivning åt en betydande mängd uppstartsföretag i begynnelsestadiet, som ännu inte har tillväxtberedskap. Tjänsten ger stöd åt team som finns i Helsingfors och möjliggör också att utländska team etablerar sig i Helsingfors. Läs mera om ämnet här

Man kan bekanta sig med Dealrooms databas här (på finska eller engelska): https://newcohelsinki.fi/fi/palvelut/dealroom/