Foto: Pertti Nisonen

Borgmästarens självständighetsfest för 6 000 fjärdeklassare med Ellinoora på stjärnhimlen

Borgmästarens traditionsrika självständighetsfest för fjärdeklassarna i grundskolorna i Helsingfors ordnas i dag torsdagen 29 november 2018 på Finlandiahuset. Sångaren och låtskrivaren Ellinooras överraskningsframträdande på dagens tillställning har varit en hemlighet fram till sista stund.

Självständigheten firas på tre likadana självständighetsfester, den första klockan 9.30–11.15, den andra klockan 12.45–14.30 och den tredje klockan 16.00–17.45.

Alla fjärdeklassare i Helsingfors har fått en personlig inbjudan från borgmästaren.

Festen inleds med handskakning


Borgmästare Jan Vapaavuori och fru Vapaavuori, biträdande borgmästaren Nasima Razmyar samt sektorchefen för fostran och utbildning Liisa Pohjolainen tar emot gästerna med handskakning.

Barnen har i skolan förberett sig för självständighetsmottagningen genom att lära sig hur man beter sig på fest och hur man dansar traditionella danser.

Vapaavuori som för andra gången står värd för festen, har väntat på denna tillställning som årets höjdpunkt.

– Det är fråga om ett av årets roligaste men också mest värdefulla arbetsuppdrag. Barnens glädje är medryckande och festen är ett bra tillfälle för en själv att komma ihåg självständigheten som något roligt som berör alla. Jag anser att fjärdeklassarnas självständighetsfest är en av stadens viktigaste traditioner, säger Vapaavuori.

Efter stjärnartisten Ellinooras konsert börjar dansen: mignon, cicapo, jingle bells, jiffy mixer, rock'n'roll och letkis.

Finländska producenter ger smak

Köksmästare Markku Luola har komponerat festmenyn Makutellus. Som välkomstdrink serveras gästerna en hallondryck från Jaakkola gård innan de övergår till att ta för sig av delikatesserna. De bjuds på en salt matbit från Liepuska bageri, nämligen en pirog med höna, äpple och spelt. För söta smaker står Väyrynens bageri och dess kvarkmunkbollar samt konditoriet pH7, som har lagat marshmallows med lingon- och kardemummasmak.

Sextio hotell-, restaurang- och cateringstuderande från yrkesinstitutet Stadin ammattiopistos enhet i Kasberget hjälper till i Finlandiarestaurangen under festen. Fyrtiofem gymnasister från Lauttasaaren lukio är med och håller ordning. Många av hjälpredorna har själva en gång varit gäster på borgmästarens självständighetsmottagning.

Du kan följa festen på Helsingforskanalen

Fjärdeklassarnas självständighetsfirande kan också i år följas i direktsändning på Helsingforskanalen på adressen www.helsingforskanalen.fi. Helsingforskanalen visar en allmän bild av eleverna och festen, eftersom många elever har fotograferingsförbud. Det betyder att enskilda elevers ansikte inte får filmas eller fotograferas.

Dagens alla fester sänds i direktsändning, och de finns också sparade på Helsingforskanalen. Stämningar från dagen förmedlas tätt också via festens Facebooksida.

Sedan 1997 har mer än 120 000 skolbarn från Helsingfors deltagit i festligheterna. Antalet fjärdeklassare är i år nästan 1 000 fler än på den första festen år 1997.

Bakgrundsuppgifter

• Borgmästarens självständighetsfest är en tillställning som Helsingfors stad ordnar varje år. För arrangemangen ansvarar stadens dotterbolag Helsinki Marketing.
• Överborgmästare Eva-Riitta Siitonen inledde traditionen med en självständighetsfest för fjärdeklassare år 1997.
• Den 19 november tilldelade Undervisnings- och kulturministeriet festen det riksomfattande Barnens dag-priset. Det konstateras i motiveringarna att självständighetsfesten betonar barnets rätt till kultur och festtraditioner. Prisets storlek är 9 000 euro. Helsingfors stad ger prispengarna till föreningen Circus Helsinki association för att främja barnkulturen. Föreningen har under flera år framträtt på fjärdeklassarnas fest.
• Nästa år ordnas festen onsdag 4.12.2019 på Finlandiahuset.

Länkar

Festens internetsidor
• Helsingforskanalen
• Festens Facebooksida
• Hur man kom på idén att ordna en fest Läs borgmästare Vapaavuoris blogg
 





DELA