Foto: Pertti Nisonen

Borgmästarens självständighetsfest för Helsingfors fjärdeklassare flyttas till våren

Borgmästarens traditionella firande av självständigheten för alla fjärdeklassare i Helsingfors skolor flyttas på grund av coronavirussituationen till våren 2021. Avsikten var att ordna festen i Finlandiahuset torsdagen den 3 december.

Borgmästarens självständighetsfest för fjärdeklassare firas årligen med hela åldersklassen i flera olika fester med samma innehåll. De inbjudna får inte bara skaka hand med värdfolket, höra tal och bli bjudna på festmat. Dessutom dansar de danser som de övat in särskilt inför festen och blir bjudna på konsert med en artist som är en överraskning. I fjol var 6 086 elever med och firade vilket är rekordmånga.

I skolorna förbereder man sig hela hösten inför självständighetsfesten. Det är omöjligt att öva dans så att man tar hänsyn till elevernas säkerhetsavstånd. Även under själva firandet är det svårt att hålla avstånd och därför har stadens coronakoordineringsgrupp beslutat att flytta festen till våren 2021.

”I december har jag alltid haft äran att vara värd för den traditionella Borgmästarens självständighetsdagen för fjärdeklassare. För mig har firandet blivit årets höjdpunkt och en av de värdefullaste arbetsuppgifter jag har. För tillfället är det omöjligt att organisera ett evenemang av denna typ och storlek på ett ansvarsfullt sätt. Därför är det bäst att redan i detta skede skjuta upp firandet till våren istället. Jag beklagar den besvikelse beslutet orsakar elever och vårdnadshavare. Vi firar tillsammans när det igen är tryggt att göra det, säger borgmästare Jan Vapaavuori.

Borgmästarens självständighetsdag är Helsingfors stads årliga evenemang som ordnas av Helsingfors evenemangsstiftelse.