Foto: Leijonat.fi

Årsskifte i Helsingfors: idrott på VM-nivå, cirkus och ljus

Det kommande årsskiftet i Helsingfors bjuder hela familjen på särskilt många upplevelser från idrott på VM-nivå till ljusfestivaler. Den händelserika säsongen inleds redan under annandag jul med VM i hockey för juniorer och kulminerar med ljusfestivalen Lux Helsinki som börjar den 6 januari 2016.

– Årsskiftet är för barnfamiljer en lämplig semestertid och nu lönar det sig att fira semester i Helsingfors. Kring årsskiftet finns en hel del trevliga evenemang och upplevelser för hela familjen och exempelvis Junior VM i hockey hämtar till staden många hockeyvänner, säger Maarit Pitkänen, marknadskommunikationschef vid Visit Helsinki.

Annandag jul inleds med Junior-VM i ishockey som fram till 5.1.2016 bjuder på spännande spel i Hartwall Arenan och Helsingfors ishall. Utöver teamet med Finlands Unglejon deltar dessutom nio andra länder och från varje land deltar de bästa i åldern under 20 år. Spelen märks i gatubilden då staden besöks utöver av inhemska turister också av utländska turister, i synnerhet från Kanada. Finland blev världsmästare i junior-VM för två år sedan.

– Biljettpriserna är måttliga och därför lönar det sig att komma och heja på Finland under flera matcher, fortsätter Pitkänen.

Den 27 december inleds också VM-turneringen i ringette 2016. Alla tiders mest internationella VM-tävlingar i ringette hämtar till Helsingfors ishall nio lag från sex olika länder. I anslutning till tävlingarna ordnas också juniorernas Ringette Festival, som samlar till Helsingfors flera hundra juniorspelare med hjälptrupper från bland annat Kanada, Sverige och Ryssland. Om grenen är främmande, ges nu på en utmärkt chans att lära sig mer om den tillsammans med världens bästa spelare. Turneringen avslutas 4.1.2016.

Nyårsfestligheter, friluftsliv och ljuskonst

Det nya året invigs i glada tecken med nyårsfesten på Senatstorget i Helsingfors. Den avgiftsfria och sprudlande festen inbjuder alla med fartfyllt hålligång att ta emot det nya året framför Helsingfors Domkyrka. På estraden bjuds igen på musik och annat program samt ett fyrverkeri som fulländar kvällen. Nyårsfesten för barn förnyas i år och firas med ett cirkustema i Kattilahalli i Södervik. Det är också fritt inträde till Nyårsfesten för barn. Hela programmet för nyårsfesten vid Senatstorget offentliggörs i början av december.

Genast efter nyår lönar det sig ge sig ut i naturen till Ugnsholmen för att idka friluftsliv och testa Nyårstorget på Ugnsholmen.

– Familjer som gillar friluftsliv besöker Nyårstorget på Ugnsholmen, som under det första veckoslutet i januari nu arrangeras för första gången. Där kan besökarna fynda design, hantverk och vintage, rekommenderar Pitkänen. 

Nyårstorget på Ugnsholmen är öppet lö–sö den 2–3 januari kl. 10–16.

Ljusfestivalen Lux Helsinki visar ljuskonst på Helsingfors gator. Festivalen arrangeras för den åttonde gången och äger rum från onsdag till söndag den 6–10 januari 2016. En nyhet för 2016 är att ljusverken har fått en ny rutt, som börjar från konstmuseet Ateneum och har en tyngdpunkt i riktningen Esplanaden, Bulevarden och Annegatan samt slutar vid Annegården. Dessutom har festivalen utvecklats till en mer variationsrik stadsfestival med satsning på gatukök och besökarupplevelser. Evenemanget är avgiftsfritt och man kan njuta av ljusverken dagligen mellan klockan 17 och 22.

– Ljusfestivalen Lux Helsinki är ett evenemang för hela familjen. Den nya rutten lämpar sig särkilt för familjer och kulminerar i Ljuslekparken vid Annegårdens konstcenter, där det ordnas program med ljusteman, från verkstäder till ljusmålning och behandlingar mot mörkertid, säger Pitkänen.


Läs mer
Evenemang i Helsingfors