Alla tiders Vappen hemma, friluftsliv och distanstjänster - en sammanställning av stadens tjänster

I år ordnas det inte några traditionella valborgsfestligheter i Helsingfors och folk bör inte samlas för att fira vappen. Som underhållning under Vappen hemma dukar Helsingfors stad tillsammans med sina partner fram ett mångsidigt program.

Valborgsmässoafton startar med att Havis Amanda får sin traditionella studentmössa, den här gången i en virtuell verklighet. Kvällen fortsätter med JVG:s spelning i Virtuella Helsingfors, där man kan medverka från hemmasoffan med hjälp av en egen avatar.

Polisen kommer att ha synlig övervakning av den allmänna ordningen och säkerheten under valborgsmässoafton och första maj 30.4–1.5.2020 i både centrum och andra delar av Helsingfors.

Hemleverans av läckerheter och blommor till valborg

Vappen hemma blir snäppet mer avslappnad när valborgsläckerheterna beställs direkt till hemdörren. På MyHelsinkis sidor finns tips om Helsingforsrestauranger från vilka det går att beställa valborgslunch eller brunch att avnjutas hemma. Du kan också glädja en vän med en blomsterhälsning.

Friluftsliv och nya distanstjänster 

Stadens webbplats Gröna famnar tar en på promenader i Helsingfors parker. För dem som rör sig ute i naturen är det bra att bekanta sig med Suomen Latus etikett för dem som motionerar ute (på finska).

På Helsingforskanalen kan man också titta på videomaterial om bl.a. kultur, motion och idrott och fritidssysslor

För att möjliggöra konstutställningsrundor på egen hand för stadsborna har HAM samlat information om totalt 480 skulpturer som finns i Helsingfors i Skulpturbanken som är öppen för alla. Till glädje för stadsborna har man även skapat färdigplanerade skulpturstigar kring olika teman där var och en kan vandra fritt.

Under påsken finns det dessutom tid att dyka ner i böckernas underbara värld. Fast biblioteken är stängda går det fortfarande att låna e-böcker.

Undvik att besöka Sveaborg

Det är möjligt ett bekanta sig med Sveaborg virtuellt på den fina tjänsten Skyview. Gå till tjänsten (på finska). Också med hjälp av en karta över byggnadernas historia kan man besöka fästningen virtuellt. Gå till kartan (på finska).

Helsingfors social- och sjukvårdstjänster under valborg 2020

Misstänker du coronavirussmittan?

Om möjligt, gör en coronavirusenkät på omaolo.fi. Du får anvisningar utifrån dina symtom.

Om du har lindriga symtom, stanna hemma.

Om dina symtom kräver vård och du inte klarar dig med egenvård, ring Helsingfors coronavirusrådgivning, tfn 310 10024 (vardagar kl. 7-20). Rådgivningen är öppen på valborgsmässoafton tors 30.4 kl. 7-20 och stängd på valborg fre 1.5.

Övriga tider ring Jourhjälpen tfn 116 117.

Dals och Malms coronahälsostationer har öppet på valborgsmässoafton 30.4. kl. 8-18 och stängt på valborg 1.5.

Dals coronahälsostation är öppen på lör 2.5. kl. 9 - 16.

Hälsostationerna

Hälsostationerna är öppna på valborgsmässoafton tors 30.4 kl. 8-16 (Fiskehamnen kl. 7-16).

Hälsostationerna är stängda på valborg fre 1.5.

Munhälsovårdens jour

Jouren för munhälsovård håller öppet under valborg (1.5) kl. 9 - 21 i Haartmanska sjukhuset, Haartmansgatan 4, byggnad 12. Tidsbeställningen är öppen kl. 8 - 21, tfn 09 471 71110. Nattjouren är på Tölö olycksfallsstation, Tölögatan 40, tfn 040 621 5699.

Vi önskar, att patienterna tar kontakt per telefon innan de kommer till jouren för munhälsovård.

Social- och krisjour 24 h

Social- och krisjouren betjänar dygnet runt även under valborg. Socialjouren tfn 020 696 006 och krisjouren tfn 09 310 44222.

Tryggt i hemmet

Samtidigt som stadsborna uppmanas att stanna hemma kring det mångsidiga valborgsprogrammet, vill staden påminna om säkerheten också under hemmaförhållanden.

Valborgs effekt på trafiken

Busstrafiken i HRT-området kör enligt sommartidtabeller med färre turer från måndagen den 20 april. Förlängd nattrafik körs inte och trafiken på lördagar sker enligt söndagstidtabell. Också metrotrafiken övergår till sommartid från måndagen den 27 april.

I år ordnas det inte några traditionella valborgsfestligheter och därför går kollektivtrafiken som på ett vanligt veckoslut.

Under valborgsmässoafton den 30 april körs kollektivtrafiken enligt sommartidtabell för fredagar. På Första maj kör man enligt sommartidtabell för söndagar. ​​​​​​

Spridningen av coronaviruset bekämpas i kollektivtrafiken genom att du håller ett säkerhetsavstånd till andra passagerare och kommer ihåg handhygienen. Ta gärna ta med dig eget handdesinfektionsmedel så att du vid behov kan desinficera dina händer. På metrostationer finns också pumpflaskor med handdesinfektionsmedel.

Läs mer:

30.4

Manta och JVG:s gig på Helsingforskanalen

Konstuniversitetets studentkår sätter studentmössa på Havis Amanda virtuellt

Konstuniversitetets studentkår (KonSt), som i år ansvarar för traditionen att sätta studentmössan på Havis Amanda, kommer att förverkliga mösspåläggningen helt virtuellt. Den virtuella mösspåläggningen, som förverkligas i samarbete med Helsingfors stad och VR-studion Zoan, erbjuder möjligheten att uppleva det traditionella evenemanget på ett nytt och enastående sätt. Havis Amandas mösspåläggning kan ses till exempel på Helsingfors-kanalen på valborgsmässoafton 30.4 från och med kl. 17.45.

Valborg firas på JVG:s gig i Virtuella Helsingfors

VG ger en live-konsert i den virtuella verkligheten på valborgsmässoafton 30.4. kl. 19, och får mänskor som firar Vappen hemma att dansa med genom att utnyttja bekanta element från spelvärlden.
Central roll spelar spelmotorn Unreal Engine, på vilken den virtuella verkligheten eller i det här fallet Senatstorgets 3D-modell, snurrar. Publiken ansluter sig med hjälp av mobiltelefon eller datamaskin. VR-glasögon behövs inte.

Var och som loggat in sig på giget kan välja en egen avatar och med god tur se sig själv dansa bland publiken på det virtuella torget.