Hon är en av sju, stadslotsen Silja Lindblad, med uppdrag att fungera som en brobyggare mellan invånarna.

Alla över tolv får snart rösta

”Staden har reserverat 4,4 miljoner euro för att genomföra stadsbornas förslag till förbättringar och verksamheter”, berättar den svenskspråkiga stadslotsen Silja Lindblad i senaste nummer av Helsingfors-tidningen. Sedan hösten har hundratals idéer lagts fram på sajten omastadi.hel.fi, som också finns på svenska. I oktober gäller det att rösta fram de bästa förslagen. ”Helt unikt är att alla som har fyllt 12 år får rösta.”

Stadslotsarna tillträdde för ett år sedan och fungerar som en brobyggare mellan invånarna, alltså dig som bor i Helsingfors, och den stora anonyma organisationen som Helsingfors stad är. Du når Lindblad genom silja.lindblad@hel.fi, på 09 310 36268 och via facebookprofilen Silja stadiluotsi Lindblad. 

”Det känns uppfriskande och lekfullt att skriva för tonåringar”, säger Kaj Korkea-aho, som nu har arbetat i författarhuset Villa Kivi i ett och ett halvt år. Korkea-aho är en prisbelönt författare, föreläsare, kolumnist och komiker. Tillsammans med Ted Forsström driver han podcasten Ted & Kaj, och så har duon gett ut två ungdomsböcker i serien Zoo! med den tredje på kommande i höst. Zoo!, som blir tv-serie på Yle, vill uppmuntra tonårspojkar att läsa. 

Arbis har byggt upp utbud för barn i många år: bland alternativen finns hantverk av olika slag, matlagning med favoriter som pizza och våffla, motion och gymnastik, musik med sång och instrument och så kan man skräddarsy barnkalas på och tillsammans med Arbis. Kurskatalogen för 2019-2020 utkommer i början av augusti. 

Läs mera på Helsingfors-tidningens sidor 22-23.

Läs Helsingforstidningens alla sidor. (.pdf)


DELA