Den 24 november 2019 kommer Julgubben med julhälsningar från Korvatunturi till öppningen av Alexens julgata. Foto: Jussi Hellsten, Helsinki City Markkinointi ry.

Alexens julgata öppnas den 24 november

Det är i år 71:a gången som Alexandersgatan får sin festbelysning. Traditionen började år 1949 då butiksägarna vid Alexandersgatan julpyntade gatan med granris och ljus.

Evenemanget för hela familjen inviger Alexens julgata och hela julsäsongen officiellt. Tack vare det kommer flera musikartister att uppträda i Helsingfors centrum, och där finns också Ruffle Armys konst med jättelika såpbubblor och välgörenhetsorganisationernas julbasar på Goda Viljans Torg. Det hela kulminerar i Julgubbens parad. Konferencierer är Janus och Anna Hanski.

Julgatans invigningsfestligheter börjar klockan 15 på Domkyrkans trappa vid Senatstorget, där Ville Karttunen uppträder med sång. Också Sunday Brothers featuring Jepa Lambert uppträder. Me Hanskit sjunger de vackraste julsångerna med ett traditionellt budskap för jul i familjekretsen. Barnmusikgruppen Rokkasoppa roar familjens minstingar. Artisterna Jannike, Laura Voutilainen & Higher Ground Vocals och sångaren Saara Aalto höjer stämningen inför julgubbens ankomst.

Julgubben kommer med färska julhälsningar från Korvatunturi. Han tas emot i sitt hemlands huvudstad av Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori. Julgubben liksom borgmästare Vapaavuori kommer till Senatstorget med Jumbo, som är en av HST:s museispårvagnar.

– Öppningen av julgatan är årets väntade höjdpunkt. Med den kommer julen in i gatubilden och människornas sinnen. Invigningen av julgatan är en av Finlands äldsta jultraditioner och en utmärkt orsak att fira julväntan tillsammans, säger borgmästare Vapaavuori.

Traditionell rutt för julparaden

Öppningsfestligheterna kulminerar i julparaden, som startar efter det övriga programmet och efter att Jan Vapaavuori har förklarat julsäsongen officiellt öppnad. Paraden går från Senatstorget längs Snellmansgatan mot Alexandersgatan där den vänder ut på Mannerheimvägen och återvänder därifrån längs Norra esplanaden och Unionsgatan till Senatstorget. Bäst ryms man att följa julparaden på Esplanaden.

Julgubbens parad, där det ingår tomtar, många temafigurer och ett tåg med fabeldjur, marscherar genom Helsingfors stadskärna och sprider glädje och julstämning i hela staden.

Alexandersgatans stämningsfulla juleljus skänker glädje till stadsbor och besökare ända till slutet av januari.

Öppningsdagens program:

Klockan 13 Öppning av salustånden på Goda Viljans Torg på Senatstorget.
Klockan 14 Trevligt program för att glädja barnen.
Klockan 15 Öppningsprogrammet med show börjar på Domkyrkans trappa.
Klockan 16 Paraden avgår.
Klockan 17 Paraden återvänder till Senatstorget senast.

Instagram: #aleksinjoulukatu

Invigningsevenemanget för Alexens julgata arrangeras av Helsinki City Markkinointi ry i samverkan med Helsingfors stad. Helsinki City Markkinointi ry är ett samarbetsorgan för fastighetsägare och företag i stadskärnan samt Helsingfors stad. Föreningens ändamål är att upprätthålla och utveckla centrums dragningskraft.

Helsingfors stads andra samarbetspartner i öppningen av Alexens julgata är Jouluradio.fi.

Läs mer:

Facebook

Video

Upplev jultiden i Helsingfors