Tomasmarknaden. Foto: Jussi Hellsten.

100-årsjubileet ger programrik jultid i Helsingfors

Jultiden i Helsingfors bjuder i år på evenemang och program i exceptionellt stor omfattning. Utöver gamla och nya jultraditioner firas det hundraåriga Finlands födelsedag i hela två dagar 5–6.12. Jultiden som sträcker sig från slutet av november ända till början av januari förenas av ett ljustema, som gläder stadsborna och livar upp Helsingfors på många sätt. Programutbudet finns sammanställt i tjänsten MyHelsinki.

Jultiden i Helsingfors är i år späckad med evenemang och stämning. De traditionella julevenemangen, som invigningen av julgatan, Tomasmarknaden och Lucia-tåget förekommer som förut, men kompletteras av nya upplevelser och evenemang.

I Finlandiahusets omgivning löps hela familjens jullopp 2.12 och julstigar lockar familjer 3.12 till Nordsjö och 10.12 till Fölisön. I Esplanadparken möts traditionell julmat och internationella smaker 4.12, då aktörer som vill främja sysselsättning öppnar ett kollektivt pop up-café och pop up-butiken NUUR på Espens estrad. På Tomasmarknaden på Senatstorget blir det julbastu, dessutom firas ljusets och vattnets jul vid Allas Sea Pool 226.12.

Hundraåringens födelsedag firas i två dagar

I år firas självständighetsdagen också i huvudstaden på många sätt då Finland fyller hundra år. I Helsingfors blir hundraåringens födelsedag en tvådagars stadsfest, där programmet skapas i samarbete med företag, organisationer och stadsbor. Det håller på att uppstå en ny tradition före självständighetsdagen: en glad och fartfylld afton.

”Det är fint att det parallellt med traditioner uppkommer nya former av firande och att Finlands jubileumsår uppmuntrar helsingforsborna att vara aktiva tillsammans. Många av de viktiga traditionerna under självständighetsdagen äger rum i huvudstaden, därmed har Helsingfors en särskild uppgift att på riksomfattande plan förmedla feststämningen", säger borgmästaren Jan Vapaavuori.

Officiell öppning av Självständighetens hundraårsfest ordnas på Salutorget i Helsingfors tisdagen 5.12 kl. 18. Födelsedagen och samtidigt hela Finland 100-jubileumsåret avslutas i Helsingfors 6.12 kl. 22 med ett fyrverkeri över Södra hamnen.

Mellan dessa höjdpunkter ryms ett hundratal evenemang, som lockar stadsborna att tillsammans fira födelsedagshjälten – utomhus och inomhus, hemma och ute på stan. I Kajsaniemi blir det hockeyfest med Helsinki Ice Challenge, museer och konstisbanor har öppet, i många bibliotek ordnas program för familjer, Art goes Kapakka kommer med program till restauranger, Kuorojen kierros-körsånger ljuder i centrum och många områdeshus ordnar program i hemknutarna.

Ljuset bär till julen och det nya året

I år får stadsborna njuta av ljuset hela jultiden. Ljuset är det bärande temat från invigningen av julgatan ända fram till januari.

Den traditionella julbelysningen i Esplanadparken, på Alexandersgatan och Senatstorget kompletteras och förnyas finstämt. Finlands födelsedag till ära kommer festlig upplysning att skapa stämning i staden 5-6.12. Bland annat får stadshuset, Presidentens slott, Domkyrkan, Statsrådsborgen, Helsingfors universitets huvudbyggnad, Finlandiahuset, Olympiastadions torn och kommande centrumbiblioteket Ode att få bada i ett blåvitt ljus. I Tölöviksparken kommer det upplevelserika ljusverket Sukupolvi. Nyt. (sv. Generation. Nu.) att finnas under hela jultiden. Stadens stora pågående byggarbetsplatser får också festbelysning eller -flaggning; YIT:s Tripla i Böle, SRV:s Redi i Fiskehamnen och byggarbetsplatsen för Keskos K-Kampus.

Även stadsborna utmanas under jultiden att delta med ljus i vintermörkret med Lux Helsinkis ljusutmaning. I utmaningen deltar man genom att dela ett foto eller en video av sitt verk i Instagram eller på Twitter med hashtaggen #valohaaste.

Programinformation om jultiden i Helsingfors och hundraåriga Finlands födelsedag: MyHelsinki.fi

Firandet av självständighetsdagen förorsakar vissa specialarrangemang i trafiken i Helsingfors centrum den 56.12.

****

Helsinki Marketing är ett av Helsingfors stad ägt företag. Helsinki Marketing svarar för den operativa stadsmarknadsföringen och företagssamarbetet. Företaget har nära samarbete med helsingforsbor, turister, beslutsfattare och experter.