Eva-Li Teir är nöjd med sina tre år vid Gymnasiet Lärkan.

Vårens studenter: ”Vi är glada att vi valde gymnasiet”

För många gymnasiestuderande blev året som abiturient inte som tänkt. En av årets abiturienter i Helsingfors är Eva-Li Teir, som säger att hon trots coronapandemin är väldigt nöjd med sin gymnasietid.

Det gångna året har på många sätt varit exceptionellt för vårens blivande studenter. Traditioner som tidigare varit en självklar del av abiturientåret har ställts in, samtidigt som en stor del av undervisningen har skett på distans.

Eva-Li Teir vid Gymnasiet Lärkan är en av vårens 1 737 studenter som fått uppleva hur coronapandemin ställt allt på ända.

”Det känns jättesorgligt att vi inte fick vara med om penkis och abikryssningen. Men jag tycker inte att hela abiåret förstördes av coronapandemin. Jag har gjort saker och haft kul, men vi har fått göra det på ett annat sätt”, säger hon.

För att inte gå miste om bänkskuddardagen helt och hållet arrangerade hon en brunch med sina närmaste vänner dagen då penkis skulle ha ägt rum. Därefter träffade hon några kompisar i en park för lekar. Dagen avslutades med middag.

”Så vi hade program, men det var inte det traditionella program vi tänkte oss när vi började gymnasiet”, säger hon.

Mer självdisciplin krävdes

Lilia Larchenko, abiturient vid Helsingin medialukio, säger att hon fortfarande har svårt att greppa att hennes tid i gymnasiet är över.

”Just nu känner jag så många olika känslor, att allt det här ska ta slut. I början kändes tre år som en evighet. Innan jag började sade många att gymnasiet kommer att vara den bästa tiden i livet och jag trodde inte på det. Men nu i efterhand kan jag säga att det stämmer.”


Lilia Larchenko flyttade från Kotka till Helsingfors för att studera vid Helsingin medialukio.

Hon säger att året för hennes del gått bra, även om hon varit tvungen att främst studera på distans. En del teknikstrul har både lärare och elever fått utstå. Undervisningen har även krävt mer självdisciplin, säger hon.

”När ingen övervakar dig är det lätt hänt att telefonen åker fram. Men för mig har studierna ändå löpt väl. Jag har fått det jag behöver för att gå vidare i livet och fortsätta studera.”

Lilia Larchenko och hennes vänner beslutade sig också för att ordna program på egen hand för att ersätta den uteblivna abikryssningen. Vännerna hyrde en stuga i Tammerfors för att kunna fira tillsammans.

Nöjda med gymnasiet

Lilia Larchenko och Eva-Li Teir planerar båda att studera vidare i höst.

”På grund av coronan känns ett mellanår lite osäkert. Jag skulle gärna resa om jag höll ett mellanår”, säger Eva-Li Teir.

Hon har ansökt till flera olika statsvetenskapliga utbildningar, både i och utanför Finland. Lilia Larchenko drömmer om att jobba i filmbranschen och hoppas på att få börja studera på Metropolia i höst.

Båda två säger att de är glada att de valde att gymnasiet efter grundskolan.

”Gymnasiet har varit den bästa tiden i mitt liv. Jag har fått vänner som jag känner att jag kan vara kompis med för resten av mitt liv”, säger Eva-Li Teir.

”Jag är glad över mitt val av gymnasium. Jag är tacksam för min klass och för lärarna som alltid funnits där som stöd, oavsett om det handlat om problem men studierna eller familjen”, säger Lilia Larchenko.

Nyheten har publicerats 27.5 och uppdaterats 3.6.