Helsinki Education week 2021 logotyp

Mer än 1 700 deltagare på Helsinki Education Week – “Det bästa med veckan var att dela kunskaper”

Helsinki Education Week arrangerades för fjärde gången under första veckan i november. Evenemangsveckan samlade mer än 1 700 deltagare från hela världen kring frågor om framtidens kompetens. De 96 evenemang som ägde rum under veckan gav möjlighet att dyka ner i bland annat hållbar utveckling och hemligheterna bakom kodning, samt att knyta kontakter med inhemska och internationella experter inom undervisning. Evenemangen förverkligades virtuellt.

"Det var kul att vara lärare för andra elever"

Under evenemangsveckan var deltagarna mycket intresserade av hållbar utveckling. I samband med lanseringen av en bok som riktar sig till småbarnspedagogiken introducerades den nya Kettu-modellen, som kan användas för att främja hållbar utveckling på ett konkret sätt tillsammans med barnen. Evenemanget lockade mer än hundra deltagare.

Under evenemangsveckan arrangerade eleverna från klass 4B i den finska grundskolan Puistopolun peruskoulu i Nordsjö flera workshoppar om Scratch-kodning. Eleverna tyckte att workshopparna var spännande att hålla, men också mycket givande.

“Det var roligt att undervisa, vara lite som en lärare för andra elever, säger Noora.
Många av eleverna berättade att de hade klarat av den spännande situationen och lärt sig mycket nytt. "Jag var mycket stolt över mig själv och jättelycklig över att jag kan lära andra", konstaterar en elev.

Yrkeskunnande över haven

Under veckan anordnades även virtuella besök på engelska till olika fostrans- och utbildningsenheter i Helsingfors stad. Dessutom diskuterades både framtida färdigheter och kreativt och kritiskt tänkande med internationella experter inom lärande.

Det finska skolsystemet diskuterades vid evenemanget Finnish Educators Connect - What does Finnish Learning Look Like?. Några australiensiska och finska rektorer träffades på mötet Finland/Australia/World Principals Connect.

”Det bästa var att dela ledarskapsidéer med sina australiensiska kollegor. I den finska skolan är vi på god väg mot inkludering, mångsidig bedömning, specialpedagogiska processer och undervisning i emotionella och kommunikationsfärdigheter. Det är trevligt att berätta om de här och svara på frågor”, säger Jutta-Riina Karhunen, som är rektor för den finska grundskolan Itäkeskuksen peruskoulu.

Malin Kuusela, lärare och sakkunnig inom pedagogik, var nöjd över evenemanget som handlade om lärandet i Finland. "Det bästa med evenemanget var den varma atmosfären. Det var trevligt att träffa internationella kollegor, och det var ett nöje att berätta om den finska skolvärlden. Intresset var genuint,” säger Kuusela.

Vi vill tacka alla deltagare och arrangörer som gjorde Helsinki Education Week till en riktig fest för lärande!

Helsinki Education Week är en fest för lärande som synliggör det fantastiska arbetet i daghemmen, skolorna och läroanstalterna i Helsingfors. Evenemangsveckan har traditionellt ordnats den första veckan i november, i år för fjärde gången. Helsinki Education Week ordnas i samarbete med HundrED.