Helsinki Education Week börjar i dag

Första Helsinki Education Week genom tiderna startar i dag. Under veckan erbjuds över 100 avgiftsfria evenemang kring inlärning överallt i Helsingfors. En stor del av programmet ordnas i samarbete med internationella experter och utvecklare av pedagogik.

Internationella utbildningsutvecklare delar med sig av sina idéer i Helsingfors

Helsinki Education Week 5–9.11 får besök av många internationella utbildningsutvecklare. Helsingfors stad ordnar de internationella besöken i samarbete med evenemangsveckans huvudsamarbetspartner HundrED. HundrED är en icke vinstdrivande organisation grundad i Finland som samlar världens bästa innovationer inom utbildning.

HundrEDs creative director Saku Tuominen berättar att det i vår globaliserade värld är svårt att hitta något område som är lika lokalt som utbildning.

– Vi vet inte vad som pågår i andras klassrum. Oberoende av utbildningssystem görs det många bra saker på olika håll i världen. Även vi kan ha nytta av att studera vad de bästa inom området i olika länder gör.

Jämlikheten är Finlands styrka

Finland har många projekt för utbildningsexport, men det hindrar inte att vi tar reda på om det finns idéer om utbildning på andra håll som vi kan ta till oss. Tuominen anser att Helsinki Education Week ger fantastiska möjligheter att utveckla dialogen mellan Helsingfors och världen.

Ute i världen beundras det finländska skolsystemet enligt Tuominen mer än vi själva kanske förstår. När internationella gäster besöker finländska skolor förundras de ofta av hur ”vanliga” skolorna är.

– Jämlikheten är det finländska skolsystemets styrka. I världen finns många läroanstalter som når upp till samma nivå som de finländska skolorna, men hos oss är alla skolor bra, vilket är fantastiskt.

Världens mest nyfikna stad

Tuominen hoppas att inte bara skolelever och anställda inom sektorn utan också föräldrar och företagsrepresentanter ska komma på Helsinki Education Weeks evenemanget. Veckan erbjuder mycket att tänka på och många nya perspektiv.

– Det är fint om Helsingfors och dess invånare kan vara en av världens mest nyfikna städer när det gäller utbildning.

www.helsinkieducationweek.com

DELA