Helsingfors firar svenska dagen virtuellt 6.11 – Åshöjdens grundskola och Meilahden yläaste bidrar med raplåtar

Under Helsingfors stads svenska dagen-evenemang blir det diskussion om den svenska Helsingforsslangen och det bjuds på rap som svensk- och finsktalande skolelever skrivit. Alla intresserade är välkomna att följa med evenemanget 6.11 klockan 13.

Helsingfors stad uppmärksammar svenska dagen med ett eget program på Helsingforskanalen.

Under evenemanget kommer exempelvis rapartisten Jesse P att framföra raplåtar som elever i Åshöjdens grundskola och Meilahden yläaste har skrivit under handledning av artisten själv. Låtskrivarlabbet är ett samarbete mellan Helsingfors stad och nätverket Svenska nu.

I evenemanget ingår även en diskussion om hur Helsingforsslangen låter i dag. I diskussionen deltar Ingrid Enckell och Ivar Bremer som studerar vid Tölö gymnasium, språkvetarna Sofia Henricson och Sarah Wikner från Helsingfors universitet respektive Åbo Akademi samt Ralf Nyberg, informationschef och känd som bland annat slangkåsör.

Programmet inleds med en hälsning från Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori. Programledare är Lotta Backlund. Evenemanget är svenskspråkigt, men kommer att finnas tillgängligt med undertexter i efterhand.

Programmet i korthet:

  • Borgmästare Jan Vapaavuoris hälsning
  • Stadens personal berättar om hur de betjänar på svenska
  • Diskussion om slang och ungdomsspråk med inbjudna gäster
  • Videoreportage om de svenskspråkiga slangnamnen på olika platser i Helsingfors
  • Rapartisten Jesse P från Sverige demonstrerar raplåtar gjorda med några klasser från finska och svenska skolor i Helsingfors

Länk till evenemanget i Helsingforskanalen

Publicerad 30.10 och updaterad 4 och 5 och 6.11.