halkskydd

Håll dig på benen! - var tredje anser att dubbskor eller halkskydd är för besvärliga

Kampanjen Håll dig på benen påminner oss om att vi kan förbereda oss för vinterns hala väglag genom att använda dubbskor eller halkskydd, som utan tvekan hjälper oss att hålla oss på benen. Enligt Trafikskyddets enkät anser dock omkring var tredje person i arbetsför ålder att dubbskor eller halkskydd är för besvärliga att använda på vägen till arbetet.

Fler än två av fem (44 procent) respondenter medgav även att de aldrig använder halkskydd eller dubb- eller friktionsskor när de går i vinterhalka. Ungefär var tredje (32 procent) i sin tur berättade att de åtminstone oftast använder något av dessa hjälpmedel.

”Det är ganska mänskligt att många upplever att det är besvärligt att använda halkskydd och dubbskor. De innebär ytterligare en sak att tänka på under stressiga morgnar. Personer i arbetsför ålder råkar dock ut för många halkolyckor, och de inträffar oftast utan förvarning. Det är bra att fråga sig om det ändå inte vore bättre att förbereda sig för halkan i förväg än att förarga sig i efterhand”, frågar Trafikskyddets kontaktchef Eero Kalmakoski.

Så här förbereder du dig för halka och håller dig på benen:

  • Tänk på vilka skor du väljer – stabila skor är låga med bred klack och har en kraftigt mönstrad sula i ett mjukt material.
  • Genom att använda halkskydd eller dubb-/friktionsskor får du bra grepp vid halt väglag.
  • Koncentrera dig på hur du går. Om du riktar din uppmärksamhet mot mobilen istället för gåendet kan halkan överraska dig rejält.
  • Förutse. Om du är alert kan du se upp för hala fläckar.
  • Läs varningarna. Fotgängarvädret finns till exempel på Meteorologiska institutets webbplats.
  • Ge respons på underhållet av gårdar och gångbanor – eller sanda gården själv vid behov och i mån av möjlighet. Sandning av gårdar och gator samt snöröjning hjälper även många fler att hålla sig på benen.
  • Se till så att du har god fysisk kondition. God kroppskontroll och muskelstyrka hjälper dig att hålla dig på benen.

Läs mer:
Var tredje anser att dubbskor eller halkskydd är för besvärliga – trots tydliga fördelar

Foto: Trafikskyddet