Sveaborg.

Undvik att besöka Sveaborg

På grund av coronasituationen är det bra att undvika besök på Sveaborg tillsvidare. Förutom att vara en turist- och fritidsdestination är fästningen en stadsdel och ett bostadsområde med cirka 800 invånare och hundratals personer som har sin arbetsplats där. För att minska smittorisken för både dem och andra medborgare rekommenderar vi att andra inte besöker Sveaborg för närvarande.

Till Sveaborg kommer man med färja och passagerare är tvungna att vara nära varandra. Att hålla ett säkert avstånd till andra passagerare blir desto svårare ju fler människor det är som reser på färjan. Många invånare på Sveaborg är tvungna att använda färjan på grund av deras arbete eller av andra orsaker, och färjan är det enda sättet för dem att ta sig till fastlandet.

Största delen av den service som riktat sig till allmänheten är stängd till följd av myndigheternas påbud. Det går till exempel inte att äta på restaurangerna eller caféerna, som under normala förhållanden. Även museerna är stängda. Fästningens livsmedelsbutik är den enda platsen där lokalbefolkningen kan göra dagliga inköp. När det gäller livsmedelsbutiken är situationen densamma som på färjan, ett stort antal människor leder till trängsel och ökar risken för att coronaviruset smittar.

Gör ett virtuellt besök

Det är möjligt ett bekanta sig med Sveaborg virtuellt på den fina tjänsten Skyview. Gå till tjänsten (på finska). Också med hjälp av en karta över byggnadernas historia kan man besöka fästningen virtuellt. Gå till kartan (på finska).

Foto: Seppo Laakso.