Stadscykelsäsongen startar i Helsingfors tidigare i år

Stadscyklarna återkommer tidigare än normalt i år i Helsingfors och Esbo. Du kan registrera dig för en hel säsong på torsdag 19.3 och du kan börja använda cyklar på måndag 23.3. Alla cykelstationer är inte i användning då.

Stadscyklarna och coronavirus - viktigt att komma ihåg handhygienen

Du kan följa med hur installationen av cykelstationer framskrider samt antalet lediga cyklar i Reseplaneraren samt på stadscykelsidorna. Klicka på stationskartan 

Säsongen inleds tidigare på grund av det rådande läget med coronaviruset. Helsingfors stad, HST och Esbo stad beslöt att tidigarelägga städscykeltjänsten eftersom de konstaterade att användning av cyklar är en möjlig åtgärd att minska spridning av viruset. Använd handskar och kom ihåg god handhygien.

Under säsongen 2020 finns det 242 stadscykelstationer i Helsingfors och 109 i Esbo.  Sammanlagt finns det 351 stationer och ca 3500 cyklar.

Under stadscykelsäsongen kan du i HRT:s Reseplanerare se var cykelstationerna finns, tillgängliga cyklar och du kan även göra ruttsökningar för stadscyklar. På denna karta kan du se placeringen av stationerna.

Placeringen av vissa stationer har ändrats jämfört med förra året. De nya lägen på kartan

Det blir enklare att göra felanmälningar

I Vanda börjar stadscykelsäsongen den 1 april. Tjänsten i Vanda är inte sammanlänkad med tjänsten i Helsingfors och Esbo. Om du vill använda tjänsterna i Helsingfors, Esbo och Vanda, måste du köpa ett abonnemang till bådadera. Det finns sammanlagt 100 cykelstationer och 1 000 cyklar i Vanda. Under säsongen tas någrar nya stationer i bruk.

Om du är en gammal kund kan du med några klick förnya ditt abonnemang för hela säsongen.  Det lönar sig att du loggar in på din egen stadscykelsida och kontrollerar att uppgifterna på ditt betalkort är korrekta.

För att förbättra tjänsten blir det enklare att göra felanmälningar. Senare kan du göra en felanmälan på din egen stadscykelsida i samband med din resehistorik, och då fylls din anmälan i med information om station och cykel automatiskt. Du kan logga in på din egen stadscykelsida med ditt HRT-användarnamn. Du kan också göra en felanmälan på stadscykelsidorna utan att logga in, men då måste du själv fylla i stationsnamnet eller cykelnumret.

Läs mer:

HRT