Håll dig på benen / Foto: Nina Mönkkönen, Trafikskyddet

Så här förbereder du dig på halka

Den pågående kampanjen Håll dig på benen påminner om att alla kan förebygga fallolyckor genom att fokusera på gåendet och se till att man har lämpliga skor. Redan innan man går ut är det bra att kontrollera om väglaget är halt eller inte och välja skor därefter.

Enligt en enkät som Trafikskyddet nyligen gjorde har upp till 40 procent av finländarna råkat ut för en farlig situation i trafiken under det senaste året efter att ha gått i för hala skor för väglaget.

Oftast är olyckan inne under de dagliga resorna till och från jobbet. Därför gäller det också att komma ihåg att halka är något som berör oss alla, oavsett färdsätt eller ålder.

Hjärnan ”multitaskar” inte – fokusera på gåendet

Vid halt väglag gäller det att också koncentrera sig på hur man går. Att gå på en isig yta utan att falla kräver koncentration och att man hela tiden håller ett öga på omgivningen så att man märker till exempel icke sandade, ojämna eller i övrigt hala fläckar i tid. Det lönar sig att till exempel pillra på mobilen först när man väl är framme.

Så här förbereder du dig på halka:

1. Tänk på vilka skor du väljer – bra skor vid halt väglag är låga skor med bred klack och en kraftigt mönstrad sula i ett mjukt material.
2. Koncentrera dig på hur du går. Om uppmärksamheten är inställd på mobilen och inte på gåendet kan halkan överraska rejält.
3. Förutse. Om du är alert kan du se upp för hala fläckar.
4. Använd halkskydd när det är halt – halkskydd som fästs i skorna eller dubbar som sätts på permanent ger ett gott grepp.
5. Läs varningarna. Väderuppgifter för fotgängare finns till exempel på Meteorologiska institutets webbplats.
6. Ge respons på underhållet av gårdar och gångbanor. Sandning av gårdar och gator och snöröjning hjälper många fler att hålla sig på benen.
7. Se till din fysiska kondition. God kroppskontroll och muskelstyrka hjälper dig att hålla dig på benen.
8. Tänk på att en promilleökning också ökar risken för att falla.

Läs mer:
Håll dig på benen -kampanjen
Trafikskyddet
ilmatieteenlaitos.fi/varningar
Meteorologiska institutets väderapplikation


#pysypystyssä


DELA