Ode byggas. Bild: Tuomas Uusheimo / Helmet

Ode förväntas ha 2,5 miljoner besökare per år

Helsingfors centrumbibliotek Ode öppnas i december 2018 och är en mötesplats för alla på Medborgarplatsen i hjärtat av Helsingfors. Ode förväntas ha 2,5 miljoner besökare per år.

Helsingfors nya centrumbibliotek kompletterar den kultur- och mediekoncentration vid Tölöviken, som utgörs av Musikhuset, Finlandiahuset, Sanomahuset och museet för nutidskonst Kiasma. Det moderna, nya tidens bibliotek betjänar besökare från tidig morgon till sen kväll sju dagar i veckan. 

Ode får också en välförtjänad internationell synlighet på arkitekturbiennalen i Venedig under ett halvår från och med 26 maj.

Arkitekturbiennalen i Venedig har blivit den internationellt mest uppskattade arenan för arkitektur: biennalen 2016 besöktes av över en kvarts miljon besökare. Finlands utställning svarar på biennalens tema i år (Freespace) genom att omvandla Aalto-paviljongen till en tillfällig bibliotekslokal.

I utställningens öppningsanförande den 24 maj kommer Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori att tala om Odets betydelse och Helsingfors åtagande för kulturen och arkitekturen.

– Det är fint att Odet får komma med på biennalen i Venedig. Därigenom blir det nya biblioteket och hela finländska biblioteksväsendet även internationellt känt”, säger chefen för Ode Anna-Maria Soininvaara.

Läs mer
Helmet