Gilbert & Georges utställning The Major Exhibition öppnar i HAM

Det brittiska konstnärsparet Gilbert & Georges utställning The Major Exhibition är deras första betydande utställning i Norden på tjugo år. De flesta av utställningens verk ses nu i Finland för första gången.

Gilbert & Georges konst uttrycker deras känslor och tankar. Den vill utmana, provocera, ifrågasätta, rasera, inspirera och rentav chockera publiken. Paret vill få betraktaren att ställa väsentliga frågor och fundera på sitt eget liv och sina erfarenheter, också på konsten.

Gilbert & George inte bara gör konst utan de är själva ett centralt motiv för sin konst och en personifikation av den. De ser sig som en enda konstnär, som betraktar, upplever och hyllar livet via sin egen unika vision. Gilbert & George är själva sitt eget konstverk, och deras liv är konst.

För Gilbert & George utgör de sociala nätverken i deras hemstad grogrunden för spänningar och kontraster som sjuder under ytan. Utgångspunkten för deras konst är livet i sig självt, deras egna känsloupplevelser, människans lott och dagens oroliga liv, särskilt i East End i London, där de har levt och arbetat i över femtio års tid.

The Major Exhibition består av över 50 stora verk från 1991-2016 som ställs ut i Tennispalatsets båghallar. Utställningen utgör en fortsättning på HAM:s linje att presentera separatutställningar av internationellt betydande samtidskonstnärer.

Öppet 12.10.2018–24.2.2019 i HAM, biljetter 12 / 10€.

Läs mer
HAM

DELA