Musica nova Helsinki

Festivalen för nutidsmusik Musica nova Helsinki 2021 inbjuder till Polytopi

Finlands största festival för nutidsmusik Musica nova Helsinki ordnas åter 2–10 februari 2021. Festivalens tema Polytopi har inspirerats av den grekiske kompositören och arkitekten Iannis Xenakis banbrytande projekt Polytopes. På programmet står bland annat produktion av årets residenskompositörer Lisa Streich och Simon Steen-Andersen.

Den prisbelönta kompositören och multimediekonstnären Steen-Andersen bygger en version av sin serie av konstverk Run Time Error, som påminner om polytoperna av Xenakis, på centrumbiblioteket Ode. Beställningsverket, som kombinerar videokonst, musik och rörelse, bildar en unik audiovisuell modell av Ode. På festivalens program står flera verk av Steen-Andersen och av kompositörer-organisten Streich. Om omständigheterna tillåter, deltar de båda konstnärerna också i det konstnärliga arbetet i Helsingfors.

Alla konserter på festivalen planeras i enlighet med publikbegränsningarna och de övriga kraven på säkerhetsarrangemang.

Musica novas program offentliggörs och biljettförsäljningen inleds stegvis i slutet av 2020 och början av 2021. Festivalens huvudarrangörer är Helsingfors festspel, Helsingfors stadsorkester, Tapiola Sinfonietta, Finlands nationalopera och -balett, Rundradion (Radions symfoniorkester) och Finlands Tonsättare rf.

musicanova.fi