Antti Immonen: En kopp konstighet, 2019 (detalj) / Bild: Hanna Kukorelli

Ett nytt offentligt konstverk av Antti Immonen till Kaffekvarteret i Nordsjö

Den Kuopio-bördige konstnären Antti Immonens verk En kopp konstighet offentliggjordes i hörnet av Kaffegatan och Kaffebönsgränden onsdagen den 30.10. Konstverket berättar på ett finurligt sätt om hur kaffet kommer till.  Konstverkshelheten består av fyra element, är cirka 11 meter långt och når upp till tre meters höjd.

Enligt konstnären är grund-idèn till konstverket den diskussion som föds då människor träffas vid kaffebordet. Pratet kan handla om allt mellan himmel och jord fast själva situationen blivit nästan ceremoniell. Konstverket reflekterar både denna stund och den mångfasetterade process som föregått kaffesitsen. På samma gång påminner konstverket om Nordsjös historia. 

"Man kan inte påstå att kaffestunden blivit en ”västerländsk kaffeceremoni”, men visst finns där element av fasta former och konstruktioner. Jag hoppas konstverket förmedlar en del av denna stund med element av både fasta former samt fri, lekfull och avslappnat sprudlande diskussion”.

Historien om Kaffekvarteret började då Pauligs rosteri flyttade till området år 1967. Verksamheten slutade då bostadsbyggandet startade för cirka 10 år sedan. 

Antti Immonen (f. 1973), använder i sin konst ett lekfullt provande och variation som ger rum för tillfälligheter. Det färdiga konstverket är ofta en ”stillbild” av en fortgående ”bygga – rasera” –lek. 

Nordsjö, som nu byggs ut, hör till en av de förstäder i vilken Helsingfors stadskansli, stadsmiljösektorn samt Ham Helsingfors konstmuseum har samarbetat. En kopp konstighet har till största delen bekostats med HAM:s anslag för offentlig konst.

Läs mer:
Ham Helsingfors konstmuseum