Vardagsrummet blir gympasal när Arbis testar undervisning på distans

Under våren kommer Arbis i mån av möjlighet att erbjuda distansundervisning istället för närundervisning. Nya lösningar betyder nya utmaningar, men också möjligheter.

En kurs som lämpar sig väl för distansundervisning är Tuff träning med bara kroppsvikten. Som namnet antyder behövs inga andra redskap än kroppen.

Läraren Lisa Markussen har valt att skapa en sluten Facebookgrupp för att kunna livesända träningspassen från sitt vardagsrum.

– Det är mycket att tänka när allt är helt nytt, men när man har gjort det några gånger får tror jag att man får in en rutin.

Helst skulle hon ha valt en plattform där det finns bättre möjligheter att kommunicera med deltagarna, men det var inte tekniskt möjligt.

Trots det verkade deltagarna i det första distanspasset ändå få upp pulsen som vanligt.

– Några intygade att de blev svettiga när det tackade för passet.

Tiotals språkkurser på distans

Anna Långstedt-Jungar, planeringsansvarig lärare i främmande språk, säger att bland de språkkurser hon koordinerar ordnas drygt sextio just nu på distans.

Själv erbjuder hon distansundervisning i alla kurser hon själv undervisar i.

Omständigheterna har fått Långstedt-Jungar att ta ett digitalt kliv framåt. Hon har nämligen tagit i bruk lärplattformen Itslearning, som Arbis ursprungligen skulle börja använda först i höst.

– Allt är nytt, så jag har sagt åt mina elever att de får vara mina provkaniner. Jag lär mig mer hela tiden, men allt har ändå fungerat bra. Men nog saknar jag att se mina elever, säger hon.


Arbis webbkurser:

Instagram fortsättning
Python grunderna i programmering
Orientering till pedagogisk forskning
It-rådgivning per telefon