""

Arbis för alla – kursanmälan är öppen

Det nya läsåret på Arbis bjuder på gamla favoriter och nya bekantskaper. Det mångsidiga utbudet är styrkan på Arbis – på medborgarinstitutet finns något för alla.

– Jag brukar säga att alla våra kurser är nya, vi kör inte gamla kurser, säger rektor Moa Thors med ett finurligt leende.

I verkligheten finns ändå flera nya kurser som väntar på deltagare. Bland annat erbjuds kurser i 3D-printning och mongolisk mat.

– Nytt är också Band Femina – bandspel för kvinnor, ickebinära och transpersoner över 40 år, berättar biträdande rektor Pia Nybom.

Annat nytt på musikfronten är en kortkurs i bluegrass fiddle med brittiska Robin Sheratt. Bland motionskurserna finns en kurs i musikaldans.

– Vi har också en kurs som fokuserar på dans som ett konstnärligt uttryck. Vem som helst som är nyfiken på att använda kroppen som uttrycksmedel kan delta, säger Nybom.

På hantverkssidan erbjuds en kurs i att sy egna barfotaskor.

Mer än 700 kurser

Det är det breda och mångsidiga utbudet som kännetecknar medborgarinstitutet – totalt finns drygt 700 kurser att välja mellan.

– Mångfalden är vår styrka, det finns något för alla. Vårt motto är ”Arbis för alla” och kurserna riktar sig till alla åldersgrupper, säger rektor Moa Thors.

På Arbis anses kunskap vara ett egenvärde och något man själv bestämmer över – ingen annan ska avgöra vad som är fiffigt eller vettigt att lära sig.

– Kanske är det något man vill förkovra sig i som man tänkt på länge, eller något man ramlar över och tänker att det kunde vara intressant. Arbis erbjuder en jättefin gemenskap för de som vill utvecklas inom olika områden, säger Thors.

I höst går till exempel en kortkurs som djupdyker i vad cyberhot från andra stater och organisationer kan innebära. Kursen "Jag har mycket att dölja!" handlar om insamling av person- och företagsuppgifter och om åtgärder för att minska på risken för massövervakning och missbruk av uppgifter.

Ta med en kompis!

Enklast görs kursanmälan på webben via tjänsten Ilmonet där man ska skapa inloggningsuppgifter, men det går också att göra anmälan på plats eller att ringa till kansliet.

– Men det går snabbast på nätet, säger Thors.

Efter två coronaår är både Thors och Nybom glada över att kurserna nu kan hållas på plats i Tölö. Glädjen över detta märks också bland kursdeltagare och lärare.

Nybom kommenterar att kurserna kan vara ett sätt att komma i kontakt med andra och mötas i vardagen.

– De sociala kontakterna skapar välmående, säger hon.

– Man träffas kring ett gemensamt intresse och får kontakt med människor man kanske annars inte skulle stöta på i sin vanliga umgängeskrets, fyller Thors på.

För den som aldrig varit till Arbis och är osäker på om en kurs skulle vara rätt för en rekommenderar Thors och Nybom föreläsningarna som man kan dyka upp på utan anmälan.

– Vi erbjuder ett brett urval med teman, säger Nybom.

Längre kurshelheter kan man också testa på utan att förbinda sig. Om man inser att någon kurs inte var rätt för en efter en försöksgång kan man annullera sin anmälan och ge platsen till nästa person i kö.

– Är man blyg eller ovan kan man också ta en vän med sig, säger biträdande rektor Pia Nybom.

Hon får medhåll av rektor Moa Thors som välkomnar alla intresserade till Arbis.

– Fundera inte för länge på om du ska anmäla dig till en kurs, utan slå till, uppmanar hon.

Visste du att det på Arbis finns …

en välutrustad träslöjdssal?
en vävateljé?
duschar och omklädningsrum?
ett kafé som är öppet för alla?
ett eget bibliotek med gediget utbud av böcker?


Text: Michaela von Kügelgen