Suoraan sisältöön
Etusivu
A A A
Lammassaareen vievän luontopolun ilme kohenee EU-rahalla. Kuva: Annika Harlio

Helsingin arvokkaille luontokohteille kasvojenkohotus ja IT-päivitys

Helsingin arvokkaita luontokohteita kunnostetaan maaliskuussa alkaneessa NATTOURS–hankkeessa. Kaupunkilaiset ja matkailijat pääsevät entistä paremmin oppimaan ja nauttimaan Helsingin upeasta kaupunkiluonnosta. Luontokohteet kootaan nettisivustoon, jota voi käyttää myös älypuhelimella.

Luonnon muotoja myötäileviä pitkospuita

Luontokohteita kunnostetaan Helsingissä Vanhankaupunginlahden Pornaistenniemessä sekä Harakan saaressa. ”Luontopoluista tehdään visuaalisesti upeita ja luontoa kunnioittavia. Puurakenteiset pitkospuut rakennetaan pyörätuolilla ja lastenrattailla kuljettaviksi ja kauniisti luonnon muotoja myötäileviksi”, iloitsee hankkeen projektikoordinaattori Annika Harlio.

Luontoretkitiedot kännykkään

EU-rahoitteisessa NATTOURS-hankkeessa luodaan uusi nettisivusto, jossa kaupunkialueella sijaitsevia luontokohteita esitellään monipuolisesti ja houkuttelevasti. Kohteisiin löytää tulevaisuudessa helposti mobiilisovellusten karttapalvelun avulla ja samalla voi saada tietoja kunkin kohteen luontoarvoista paikan päällä. Vanhankaupunginlahden ja Harakan kohteiden lisäksi mobiilisovelluksia tehdään ainakin Uutelasta, Mustavuoresta, Vantaanjoelta ja Keskuspuistosta.

Kännykät oppimiskäyttöön kouluissa

Mobiilisovelluksia suunnitellaan myös koululaisten käyttöön. ”Tavoitteemme on, että kännyköistä tulee kouluissa yksi luonteva oppimisväline nykyisten käyttökieltojen sijaan”, toivoo Annika Harlio. Opettaja voi siirtää oppitunnit ulos luontoon ja innostaa oppilaita tarkkailemaan lähiluontoa. Samalla hanke auttaa kouluja toteuttamaan opetuksen digitalisaatiota sekä tukee uuden opetussuunnitelman tavoitteita ilmiöpohjaisesta ja oppiainerajoja ylittävästä oppimisesta.

Kaupunkiluontoon myös Tallinnan risteilyllä

Hanke on yhteinen Tallinnan kaupungin kanssa. Tavoitteena on houkutella Suomenlahden molemmin puolin vilkasta ostos- ja työmatkailijoiden virtaa vähemmän tunnettuihin kaupunkiluontokohteisiin. Suomalainen risteilymatkailija voi tulevaisuudessa suunnatakin askeleensa kännykän avulla Tallinnan Vanhankaupungin sijaan vaikkapa Paljassaaren lintukohteeseen.

Vastinetta EU-rahoille

”NATTOURS – Sustainable urban nature routes using new IT solutions” -hanketta rahoittaa EU:n aluerahasto Baltic Interreg. Helsingin ympäristökeskus koordinoi yhteistyötä rakennusviraston, liikuntaviraston ja opetusviraston sekä Helsingin Markkinointi Oy:n kanssa. Hanke kestää 2,5 vuotta.

JAA