Työväenopiston sivistysviikolla kuullaan asiantuntijaluentoja sivistyksestä.

Työväenopiston sivistysviikolla käsitellään sivistystä moniulotteisesti

Helsingin työväenopisto juhlii sivistystä ja perustajansa Zachris Castrénin 150-vuotissyntymäpäivää järjestämällä 26.11.–30.11.2018 sivistysviikon, jonka aikana sivistystä pohditaan ja visioidaan useista eri näkökulmista.

Osaammeko ajatella kriittisesti? Miten tunnistamme valeuutiset? Miten selvitä ylipäätään hengissä nykyisessä menossa? Tarvitsemmeko globaalia sivistystä?

”Sivistyksen ja kriittisen ajattelun merkitys korostuu nopeasti muuttuvassa monimutkaisessa maailmassa. Sivistys ei ole valmista tietoa, vaan pikemminkin kykyä arvioida sitä”, sanoo koulutuspäällikkö Sirkku Ikonen.

”Työväenopisto haluaa kutsua helsinkiläiset pohtimaan, mitä sivistys tänään on ja samalla rakentamaan sille uutta merkitystä.”

Sivistyksen puutteella vakavat seuraukset

Sivistystä lähestytään asiantuntijaluennoilla eri näkökulmista. Uskonnonfilosofian professori Sami Pihlström Helsingin yliopistosta ja yleisen kirjallisuustieteen professori Sari Kivistö Tampereen yliopistosta puolustavat laaja-alaista, humanistista näkemystä sivistyksestä. Pihlströmin ja Kivistön mukaan kapeakatseinen näkemys tiedosta ja tieteestä voi johtaa vakaviin sivistystä ja jopa koko kansakuntaa rappeuttaviin seurauksiin.

Pääsihteeri Rilli Lappalainen nostaa sivistyksen keskeiseksi ongelmaksi ekologisen kestävyyden. Filosofian tohtori Ville Jalovaara puolestaan muistuttaa suomalaisen sivistyksen luterilaisista juurista. Toimittaja Johanna Vehkoo käsittelee medialukutaidon roolia osana sivistystä.

Sivistyksen voimalla menestystä

Viikko huipentuu Sivistys siivittää tulevaisuuteen -seminaariin, jonka pääpuhujana on akateemikko, filosofi Ilkka Niiniluoto. Ylen kyselyssä vastikään merkittävimmäksi suomalaiseksi ajattelijaksi valittu Niiniluoto nostaa esille sivistyksen roolin Suomen menestystarinassa.

Seminaarin paneelin aiheena on sivistyksen tulevaisuus. Keskustelemassa aiheesta ovat rehtori Taina Saarinen, FT Eero Ojanen sekä kulttuuritoimittaja ja sanataideohjaaja Aleksis Salusjärvi.

Sivistysseminaaria voi seurata suorana 30.11. klo 12–16 sekä jälkikäteen verkossa https://youtu.be/k8MWIBkT30s.

Sivistysviikko 26.–30.11.2018

Opistotalo, Helsinginkatu 26

Kaikkiin viikon tapahtumiin on vapaa pääsy.

Viikon ohjelma kokonaisuudessaan.

Lisätiedot:

Sirkku Ikonen, koulutuspäällikkö
sirkku.ikonen@hel.fi
puh. 09 310 88561