Rehtori Taina Saarinen keskusteli kymmenien kaupunkilaisten kanssa Opistotreffeillä. Kuva: Mari Larkovirta

Opistotreffit oli yleisömenestys

10.02.2018 18:57

Työväenopiston Opistotreffeille 10. helmikuuta saapui satakunta kaupunkilaista tapaamaan opiston henkilökuntaa ja päättäjiä. Yhä useampi toivoi opistolta avoimia tiloja käyttöönsä.

”Meidän pitää olla entistä avoimempia kysymään kuntalaisilta, mitä heille kuuluu ja mitä voimme tarjota heille”, pohti työväenopiston rehtori Taina Saarinen kasvatus- ja koulutuslautakunnan jäsenille hetki ennen Opistotreffien aloitusta.

Saarinen oli oikeassa, sillä treffeille tulleet kertoivat halukkaasti, mitä odottavat opistolta. Toiveiden ja odotusten kirjo oli laaja. Osa paikalle saapuneista viihtyi pidempään, osa piipahti pikaisesti.

Avoimia tiloja ja vertaisoppimista

Tilojen avoin käyttö nousi esiin monissa toiveissa, ja avoimen tilan uskottiin olevan itseohjautuva. Tiloja toivottiin myös muun muassa nikkaroinnille, vapaamuotoiselle kortin pelaamiselle sekä kaveriporukan kokoontumiselle kokkailemaan.

”Kaikkeen oppimiseen ei tarvita kurssia. Jos saa tilan ja kahvia, voi syntyä vapaamuotoinen kerho, jossa opetetaan toinen toisiaan”, totesi usealla kurssilla opiskellut ja vertaisohjaajana toiminut eläkeläismies.

Myös matalan kynnyksen työpajamaista toimintaa ehdotettiin lisää, jotta uusia asioita pääsisi kokeilemaan helposti.

Teemakahviloita ja arkisia ulostuloja

Opisto nähtiin kohtaamispaikkana, jossa niin maassa- kuin maahanmuuttajat voivat helposti tutustua uusiin ihmisiin muussakin yhteydessä kuin perinteisellä kurssilla. Toiveena oli muun muassa saada nuorille yksinäisille aikuisille mielekkäitä illanviettomahdollisuuksia. Tietyistä aiheista kiinnostuneet puolestaan voisivat tavata toisiaan teemakahviloissa.

Monen mielestä työväenopiston toimintaa pitäisi viedä enemmän ulos neljän seinän sisältä. Ehdotuksissa oli muun muassa luontoretkiä, hiihtokoulua, kesätreffejä uimarannalla sekä kaupunkikierroksia kävellen ja pyöräillen.

”Työväenopiston edustalla Helsinginkadulla voisi olla aktiivinen basaari. Lisää arkisia ulostuloja.”

Lapsiparkista taikatemppuihin

Keskusteluja käytiin myös muun muassa oppimisesta ja opitun ylläpidosta, muistiinpanotekniikoista, monilukutaidosta, induktiosilmukoista, lapsiparkista, opinto-ohjelman sisällysluettelon fontin koosta, ilmapiiristä, etäluennoista, pullan leivonnasta, taikatempuista, sketsien kirjoittamisesta ja näyttelemisestä, teemaretkistä, kirjansidonnasta, yksinlaulusta, kundaliinijoogasta, elämänhallinnasta, kehräämisestä, vesijumpasta ja eri kielten opiskelusta laulaen.

Kaikki treffeillä esitetyt ajatukset käsitellään huolellisesti työväenopistossa ja toimintaa pyritään ohjaamaan entistä enemmän kaupunkilaisten toiveiden mukaiseksi.

Lisätiedot:

Emmi Komlosi
suunnittelijaopettaja, osallisuus ja ilmiöoppiminen
emmi.komlosi@hel.fi


JAA