Jutta Holmberg soittaa pianoa kotona olevassa työhuoneessa.

Musiikin opiskelua etänä – työväenopiston kurssilla voi laulaa vaikka saunassa

Vallitsevat poikkeusolot ovat saaneet Helsingin työväenopiston opettajat miettimään, kuinka toteuttaa etäyhteyksin tunteja normaaliopetuksen tilalle. Nyt jos koskaan saa kokeilukulttuuri kukoistaa: mikäli jokin ei toimi, vaihdetaan ideaa.

Musiikinopettaja Jutta Holmbergin kokemukset etätunneista musiikinopetuksessa ovat pelkästään positiivisia. ”Laulun etäopetus sujuu muusikkomiehen työhuoneesta käsin. WhatsApp-sovellus auki ja yhteys opiskelijoihin”, kertoo Jutta.

Onnistuneeseen musiikin tuntiin tarvitaan kekseliäisyyttä ja täydellistä heittäytymistä niin opettajalta kuin opiskelijoilta.

Ooppera-ensemblen sekä Näyttämömusiikin kurssilaiset ovat omalta osaltaan panostaneet oppimiseen. Harjoitella voi, vaikka tunteja ei pidetäkään tutussa opetuspaikassa.

”Yksi oppilas oli rakentanut autotalliinsa studion tätä varten, toinen saunaan”, iloitsi Jutta Holmberg.

Palautteista huokuu tyytyväisyys

”Kiitos WhatsApp-tunnista. Yllättävän hyvä kokemus, mainio tapa opiskella laulua tässä erikoisessa koronatilanteessa. Yhteys pelasi hyvin ja opettajan palautteesta sai hyvin selvää. Hyvä, että saa jatkaa harrastusta tekniikan avulla. Ilahdutti!”
-Pirjo

”Sainpa kokea hienon laulutunnin etänä omassa olkkarissa. Laulaminen tuntui hyvältä. Tunti alkoi venyttelyllä, jonka jälkeen oli ääniharjoituksia ääntä avaamalla. Sitten siirryttiin harjoiteltavaan kappaleeseen, jota opettaja korjaili lähinnä hengityksen suhteen. En ole kokenut tällaista tapaa oppia tähän ikään asti, mutta oppia ikä kaikki! Kaunis kiitos iloiselle ja taitavalle opettajalleni Jutalle.”
-Kalevi

”Etäopetus oli kerrassaan positiivinen kokemus. Yhteyden luominen WhatsAppilla oli helppoa. Opettajan pianon äänten kuuluvuus pelkästään älypuhelimesta (maksimivolyymi) jätti toivomisen varaa, mutta kun laitoin äänen tulemaan vahvistimen ja kaiuttimien kautta, kuului hienosti. Opettajan laulaessa eteen oli yhtä helppo jatkaa kuin tavallisella tunnilla. Onnistuneeseen tulokseen vaikutti varmaankin myös, että oma tilani oli autotalli, missä ei ollut mitään pidäkkeitä laulaa täytehen äänehen."
-Jaakko

Kuva: Jutta Holmberg