Klovni ja mies kohtaavat. Kuva: Gage Walker, Unsplash

Esittävän taiteen viikko värittää Kallion kevättä

Työväenopiston kevätlukukausi päättyy jo viidettä kertaa esittävän taiteen viikkoon. Opistotalossa nähdään 2.–8.5. muun muassa teatteriesityksiä, kirjallisuuskeskusteluja, esikoisrunoilijoita, klovneja ja tanssijoita.

Esitysten seuraamisen lisäksi yleisö pääsee kokeilemaan improvisaatiota, tekstin luontia, tanssia ja vaikkapa klovnin nenää.

Kokeellista teatteria ja metsärokkia

Teatterilavalla nähdään työväenopiston ja Kehitysvammatuki 57 ry:n yhteisen Tunneteatterin Metsä rokkaa! -esitys. Kaikki esityksen hahmot, kohtaukset ja tarina ovat tunneteatterilaisten yhdessä ideoimia.

Studionäyttämön Runar ja Kyllikki pohjautuu Jussi Kylätaskun samannimiseen klassikkotekstiin, joka käsittelee vuonna 1953 tapahtunutta Kyllikki Saaren murhaa. Esityksen teksti on sovitettu sukupuolirajoja murtaen, jolloin vallan ja kivun teemat nousevat sekä yhteisön rakenteiksi että yksilön tragedioiksi.

Teatteri Mellun Päällystakki-esitys perustuu Nikolai Gogolin novelliin, ja on tragikomedia ihmisyydestä työelämän historian pyörteissä. Päällystakki nähdään Kurkimäen korttelitalossa.

Yleisö pääsee viikon aikana seuraamaan teatteriryhmien työskentelyä avoimissa harjoituksissa. Työpajoissa voi kokeilla, mitä on improvisaatio tai miltä tuntuu pukeutua klovniksi. Tarjolla on myös improvisaatioteatteria sekä Klovni Varieté, jossa kurkistetaan klovnerian maailmaan.

Tanssin monet rytmit ja kuviot

Kattavan kuvan työväenopiston tanssitunneista saa tanssin kevätnäytöksestä: ohjelmassa on senioreiden rivitanssia, balettia, show- ja jazztanssia, afrikkalaista tanssia, argentiinalaista tangoa, nykytanssia, itämaista tanssia, reggaetonia ja twerkiä sekä katutanssia.

Tanssiin voi tutustua myös lukuisilla eri kokeilutunneilla. Valikoimasta löytyy muun muassa aikuinen–lapsi-tanssia, FolkJamia, BalletFitiä sekä takavuosien musiikkivideoilla nähtyä Commercial Dance -tanssia. Työpajassa kokeillaan, miten improvisaatiotanssi ja rentoutusharjoitukset muuntuvat teksteiksi.

Tanssista ja viihdemusiikista pitäviä hellitään Maunula-talon Iloisilla iltamilla, jossa iltaa tahdittamassa ovat Tanssiorkesteri Rubato, Viihdeorkesteri Haavekuva sekä Lauluyhtye Luna.

Uutisista runoja, muistoista tarinoita

Sanataide, runous ja kirjallisuus ovat esillä pitkin viikkoa. Haastateltavina ovat kirjailija Anja Erämaja uunituoreen Imuri-kirjansa kanssa sekä vuoden 2019 esikoiskirjailijat Suvi Ratinen, Emma Kantanen ja Pertti Saloheimo.

Lauantain Esikoiset esiin -tapahtuma on omistettu kokonaisuudessaan kirjoittajille ja kirjailijan työstä kiinnostuneille. Runoutta kuullaan niin opiston runoryhmäläisten kuin esikoisrunoilijoiden esittämänä.

Kollaasirunopajassa muovataan uutisteksteistä runoja. Avoimilla kirjoittajatreffeillä puolestaan kirjoitetaan annetuista aiheista.

Tarinankerrontaa harjoitellaan työpajassa, jossa haetaan jutun juurta tarinoihin sukeltamalla kertojan oman elämän muistoihin. Halukkaat voivat etukäteen ilmoittautua lukemaan omia tekstejään Open mic -tilaisuudessa – ja yleisö luonnollisesti on tervetullut kuuntelemaan!

Opistotalo
Helsinginkatu 26

Kaikkiin esityksiin on vapaa pääsy. Ennakkovarauksia ei oteta vastaan.

Koko ohjelma aikatauluineen löytyy työväenopiston nettisivuilta hel.fi/tyovaenopisto > Esittävän taiteen viikko

Esittävän taiteen viikko Facebookissa:
https://www.facebook.com/events/321818738531108/


Lisätiedot:

Satu Luomajoki
koulutuspäällikkö, taideaineet
puh. 09 310 88656
satu.luomajoki@hel.fi

Opistotalo, opistoisännät
puh. 09 310 88536