Metsän kosketus -näyttelyssä 2.-15.5. tutkitaan suomalaisuutta metsän kautta. Kuva: Pertti Oittinen

Metsän kosketus -näyttely sukeltaa suomalaisuuden ytimeen

25.04.2018 14:59

Helsingin työväenopiston Metsän kosketus -näyttely 2.5.–15.5. Kampin Laiturilla herättää miettimään, mitä metsä merkitsee meille Suomessa asuville. Miten pidämme ja kohtelemme metsää?

Näyttelyssä nähdään valokuvia ja videoteoksia, jotka ovat syntyneet Helsingin työväenopiston laajan, viime vuonna päättyneen Metsä meissä -hankkeen aikana. Hankkeessa tutkittiin metsää, suomalaisuutta sekä suhdettamme metsään. Näyttelyssä on mukana myös videokooste hankkeen päättäneen Metsäfestivaalin ohjelmasta.

Suomalaisten sanotaan olevan metsäkansaa, mutta mitä sillä tarkoitetaan? Mitä metsä meille Suomessa asuville nykyisin merkitsee?

”Lähdimme pari vuotta sitten pohtimaan yhteistä nimittäjää suomalaisuudelle ja päädyimme metsään. Totesimme, että metsä on läsnä niin suomen kielessä, historiassa kuin taiteessa”, kertoo Metsä meissä -hankkeen koordinaattori Katariina Kaarlela.

Metsä koskettaa, suo antaa voimaa

Metsän kosketus -valokuvat ovat syntyneet eri tapahtumissa järjestetyissä avoimissa työpajoissa, joissa yleisö on kuvauttanut itsensä erilaisten luontoelementtien kanssa. Työpajojen ajatuksena oli tuoda metsä ihmisten näkyville ja herättää kysymään, miten metsä meitä koskettaa ja miten me pidämme metsää.

Suonaiset-valokuvasarja on syntynyt kirjoituskurssilaisten teksteistä dramatisoidun Metsän koskettamat -esityksen innoittamana. Teksteissä toistuivat suo voiman antajana sekä vahvat, usein yksinään erämaassa asuvat naiset. Teemoista rakentui esityksen henkilöitä ja tarinoita yhteen sitova myyttinen Suonainen, ajaton metsämökkien Miina, esiäiti, joka elää ja hengittää metsää. Sarja on kuvattu Espoon Nuuksiossa.

Näyttelyn valokuvat ja tekstit ovat Tehdään metsä! -kirjoitus- ja valokuvauskurssien satoa. Videoteokset on kuvattu opiston videoverstaassa.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Metsäsäätiön, Suomen luontokeskus Haltian sekä Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen kanssa.

Metsän kosketus -näyttely 2.5.–15.5.

Laituri, näyttely- ja infotila, Narinkka 2
Avoinna ma–to klo 10–16, pe–la klo 12–16
Avajaiset pe 4.5. klo 12–16

Vapaa pääsy.

Lisätiedot:

Lea Kömi, opettaja
lea.komi@hel.fi
puh. 09 310 88641

Emmi Hukkanen-Siallagan, media-assistentti
emmi.hukkanensiallagan@hel.fi
09 310 88618

JAA