Suoraan sisältöön
Etusivu
A A A
Yhteisölliset ruokatapahtumat ovat yleistyneet Helsingissä

Helsingin ruokakulttuuripalkintojen voittajat

Helsingin ruokakulttuuripalkinnot jaettiin Helsinkiä ruokakaupunkina kehittäneille henkilöille ja tahoille ensimmäistä kertaa kuudessa eri kategoriassa. Voittajat valittiin kaupunkilaisten ehdotusten perusteella ja yleisöäänestyksessä annettiin yhteensä yli 23 000 ääntä. Palkinnot jaettiin kolmelle ensimmäiselle Teurastamon Kellohallissa maanantaina 18. tammikuuta. 

- Palkintokategorioita ja ehdokkaita valittaessa kiinnitettiin erityisesti huomiota paitsi tekojen ja toiminnan vaikuttavuuteen ja yhteiskunnalliseen merkitykseen, myös nuoriin ja erityisesti vuonna 2015 läpimurron tehneisiin tahoihin ja henkilöihin. Helsingin ruokakulttuuripalkinnon saaneet ovat rohkeita, tuoreita ja uudistavia tekoja ja ihmisiä, jotka tekevät Helsingistä paremman ruokakaupungin meille kaikille, palkintoraadin puheenjohtaja Timo Santala kertoo.

Vuoden 2015 ruokakulttuuritekona palkittiin REKO-lähiruokarinkien perustaminen Helsinkiin 

REKO-lähiruokaringeissä ruoka kulkee suoraan lähialueen pientuottajilta kuluttajille ilman välikäsiä. Tuotteiden tilaukset hoidetaan Facebook-ryhmien kautta ja noudetaan ennalta sovitusta paikasta, mikä synnyttää samalla pieniä ja nopeita lähiruokatoreja ympäri kaupunkia. Alunperin Pohjanmaalta lähtenyt malli rantautui Helsinkiin vauhdilla syksyllä 2015 ja pääkaupunkiseudulle perustettiin lyhyessä ajassa 8 REKO-rinkiä.

- REKO-piireihin kuuluu jo lähes 4 000 jäsentä Helsingissä. Lähiruuan merkitys on vahvistunut ja jakelupaikat toreilla ovat vilkastuttaneet torielämää iltaisinkin Hietalahdessa ja Töölössä, kehuu valintaraadissa vaikuttanut uusi ruokakulttuuristrategi Milla Visuri.

Kakkossijan ruokakulttuuriteko-kategoriassa nappasivat Satokausikalenterin ruokakauppoihin toteuttamat satokausihyllyt, jotka lisäsivät sesongin vihannesten ja hedelmien myyntiä yhteensä huimat 12 miljoona kiloa. Kolmantena ruokakulttuuritekona palkittiin Helsingin kaduille kesällä 2015 lukuisina rullanneet ruokapyörät. Helsingin katujen ja puistojen ruokatarjontaa piristäneitä uusia ruokafillareita syntyi vuonna 2015 yhteensä yli 15.

Vuoden 2015 ruokatapahtuma Hietalahden kauppahallissa joulukuussa alkanut Musaa & maistelua 

We Love Helsingin järjestämät lauantai-illan maistelutapahtumat vilkastuttivat paljon keskustelua vuoden aikana herättänyttä Hietalahden kauppahallia.

- Ainutlaatuinen ”kuin ulkomailla” -fiilis. Juuri tällaisia tapahtumia kauppahalleissa pitäisi olla, kiittelee valintaraadissa vaikuttanut ruokatoimittaja Valtteri Väkevä.

Kakkossijan ruokatapahtuma-kategoriassa sai jo neljättä kertaa järjestetty Taste of Helsinki, joka on vakiinnuttanut paikkansa kesän ruokafestivaalien huipulla. Vaihtuvien huippuravintoloiden pienet annokset ja laadukas viinitarjoilu takaavat tapahtuman suosion vuodesta toiseen. Kolmantena ruokatapahtumana palkittiin jo 12. kertaa Rautatientorilla järjestetty Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtuma, jonka tämän vuoden olutkatselmus oli yli 200 kotimaisella pienpanimo-oluella laajin koskaan nähty pienpanimokattaus Suomessa.

Vuoden 2015 ruokavaikuttaja Satokausikalenterin Samuli Karjula

Samuli Karjula on väsymättömästi puhunut sesonkien mukaisen vihannesten ja hedelmien syömisen puolesta. Karjulan työ sesonkikasvisten puolesta tuotti tulosta vuonna 2015 erityisesti suurten ruokakauppojen ja S- ja K-ketjujen kanssa tehty yhteistyö, joka toi kauden kasvikset näkyvästi esille ruokakauppoihin ja päätyi lyhyessä ajassa muuttamaan radikaalisti helsinkiläisten ruokatottumuksia terveellisempään, kestävämpään ja monipuolisempaan suuntaan.

Kakkossijan ruokavaikuttaja-kategoriassa nappasi ravintoloisija Ilja Björs, joka tunnetaan määrätietoisena ja innokkaana suomalaisen ruuan ja ruokakulttuurin puolestapuhujana ja ennen kaikkea tekijänä. Kolmantena ruokavaikuttajana palkittiin Herttoniemen sinnikäs paikallisaktiivi Olli Repo, joka on paitsi Herttoniemen ruokaosuuskunnan kantavia voimia, myös Kaupunkilaisten oma pelto -projektin aloittaja.

Vuoden 2015 ruokalähettiläs Arto Koskelo

Koskelo tunnetaan tiukkana ravintolakriitikona, joka puhuu ja kirjoittaa kiivaasti ja tunteella helsinkiläisen ruoka- ja juomakulttuurin puolesta. Kakkossijan ruokalähettiläs-kategoriassa vei villiyrttikokki Sami Tallberg, joka on paitsi tuonut villiyrtit takaisin helsinkiläisiin ruokapöytiin ja ravintoloihin, myös omalla leppoisalla olemuksellaa luonut positiivista Helsinki-kuvaa valloittamalla niin kotimaisen kuin ulkomaisen median suvereenisti. Kolmantena ruokalähettiläänä palkittiin olutasiantuntija Aniko Lehtinen, joka luennoi ja kirjoittaa ahkerasti juomista ja ruuasta.

Vuoden 2015 tulokas kortteliravintola Baskeri & Basso

Tehtaankadulle avattu Baskeri & Basso valloitti saman tien tunnelmallaan, palvelullaan, ruuallaan ja juomillaan paitsi asiakkaat, myös kriitikot ja koko ravintola-alan.

- Ainutlaatuinen miljöö yhdistyy kuplivaan ilmapiiriin ja erinomaiseen, mutta mutkattomaan ruokaan. Heti avattuaan Basbasissa aisti klassikolle tunnuksenomaisen ajattoman tunnelman, kehuu Baskeri & Bassoa valintaraadissa vaikuttanut kaupunkimarkkinoinnin asiantuntija Tia Hallanoro.

Kakkossijan tulokas-kategoriassa nappasi karjalanpiirakoiden tarjoilua uudistanut Carelian Bike -ruokafillari, joka yhden miehen intohimo-projektina valloitti helsinkiläisten sydämet ja vatsat. Kolmantena tulokkaana palkittiin ruokapyörä Hodarifillari, joka loisti paitsi kesän tapahtumissa, myös tuoreella catering-konseptillaan.

Vuoden 2015 tulevaisuuden toivona palkittiin Wia Nyman

Wia Nyman on valloittanut pettämättömällä tyylitajulla, kodikkaalla tunnelmalla ja herkullisilla tarjoiluilla naapuruston sydämet punavuorelaisen kahvila Kuuman vetäjänä ja saanut joukon vakiasiakkaita kauempaakin.

- Kuuman nimi voisi yhtä hyvin olla hymy, tiivistää valintaraati.

Kakkossijan tulevaisuuden toivo-kategoriassa voitii nuori 18-vuotias kahvilayrittäjä Sara Peltola, jonka vasta-avattu pieni kahvila Halo on keskittynyt raakakakkuihin, luomuun ja terveelliseen ruokaan. Kolmantena tulevaisuuden toivona kehutun ravintola Grönin perustaja ja nuori kokki Toni Kostian, joka panostaa lähi- ja sesonkiruokaan, kasvisruokaan ja erilaisiin säilöntämenetelmiin.

JAA