Suoraan sisältöön
Etusivu
A A A

Helsingin paras makkara on valittu – voittaja on Feri’s Hungarian hot paprika sausage

Stadin paras makkara valittiin nyt ensimmäistä kertaa. Aurinkoinen makkarapäivä houkutteli Sompsaareen satoja makkaran ystäviä seuraamaan tuomariston kommentointia ja maistelemaan suosikkimakkaroitaan. Tuomariston muodostivat ruokatoimittaja ja Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen, Suomen ensimmäinen Top Chef ja kokki Akseli Herlevi, Grillimaisteri 2014 -kilpailun voittaja Viivi Laube-Pohto ja ruokakulttuuristrategi Timo Santala, joka myös järjesti kisan.

Voittajat valikoituivat yhteensä 30 makkaran joukosta, jotka raati maisteli neljä tuntia kestäneessä makkaramamaratonissa. Voittajamakkaraa tuomaristo kehui maultaan ja koostumukseltaan erinomaiseksi, ja juuri sopivan mausteiseksi.

- Rohkea maustaminen, mehukkuus, napsakka kuori ja sopivan karkea massa tekevät Hungarian hot paprika sausagesta napakympin, Herlevi summaa voittajan ansiot.

Voittajamakkara on todellinen käsin tehty artesaanimakkara. Vilisics aloitti valmistamaan makkaroita kotikokkina ystäviensä kanssa pari vuotta sitten ja on tehnyt makkaroita myyntiin vasta muutaman kuukauden. Makkaroiden Ravintolapäivänä saavuttama suosio vakuutti Vilisicsin siitä että oma makkarabisnes kannattaa. Hungarian hot paprika sausagen alkuperäinen resepti on Jarmo Saarikiven käsialaa ja Vilisics on jatkokehitellyt sitä kohti täydellisyyttä pari vuotta. Voittajamakkaraa ei ole vielä saatavilla kaupoista, mutta sitä voi tilata Vilisicsin Feri’s Sausages Facebook-sivun kautta.

Toiseksi sijoittui Chef Wotkin’sin hirvichorizo. Raati kehui fenkolilla maustettua raakamakkaraa lihaisaksi ja tasapainoiseksi kokonaisuudeksi, joka tuo mieleen toscanalaiset riistamakkarat.

- ”Juicy fruit”, kuten Kähkösen ensikommentti makkaran maistamisen jälkeen oli.

Miinusta hirvichorizo sai harhaanjohtavasta nimestään, sillä vaikka makkara olikin erinomaisen makuinen, ei se ollut chorizoa nähnytkään.

Kolmannen paikan nappasi Roslundin Merquez. Lammasmakkaran miellyttävä mausteisuus ei tuonut yhdeltäkään tuomarilta huippupisteitä, mutta takasi koko tuomariston tasaisen hyväksynnän, joka nosti raakamakkaran palkintopallille.
- Todella lihaisa makkara – niin kuin lihakauppiailta sopiikin odottaa, ihasteli Santala.

Kunniamainintoja tuomaristo jakoi kolme: Ensimmäisen sai Reinin Lihan karitsa-salsiccia, joka oli Santalan ja Laube-Pohdon suosikki. Sardinialaisella perinnereseptillä tehty tuoremakkara on Rotisseur-chef Nicola Tandan käsialaa ja valmistettu 100% Ahvennanmaan karitsasta. Raati kehui makkaraa erityisen maukkaaksi kokonaisuudeksi, jossa yrittisyys ja lempeä karitsan maku olivat erinomaisesti tasapainossa.

Myös Reinin Lihan myymä sipulinen butifarra oli tuomariston mieleen, mutta raadin puheenjohtaja päätyi hyllyttämään sen palkintopallilta, sillä se on valmistettu Barcelonassa, eikä Helsingissä.

Social Foodin Mika ”Pikkis” Tuomonen sai kunniamaininnan ennakkoluulottomuudestaan.

- Suuret uudet keskinnöt syntyvät aina rohkeista kokeiluista, Herlevi kehuu.

Social Foodin makkaravalikoimasta löytyy mm. sinisimpukkamakkaraa, haukimakkaraa ja sitruunasalviamakkaraa.

Toisen kunnianmaininnan sai Helsingin Makkaratehtaan GrilliTrio kuluttajaystävällisestä paketoinnistaan. Pakkaus sisältää kolme erityyppistä grillimakkaraa kolmesta eurooppalaisesta lihamaasta: Saksalainen juustobockwurst, puolalainen kielbasa ja espanjalainen butifarra.

- Grillitrio lienee ainoa laajasti saatavilla oleva makkarapakkaus, jossa on erilaisia makkaroita samassa paketissa. Grillimakkaroiden sarjassa mainioista makkaroista löytyy jokaiselle oma suosikkinsa, mikä on erityisen kätevää erilaiset mieltymykset omaavalla porukalla grillatessa, toteaa Laube-Pohto.

Erityisen vaikuttunut tuomaristo oli kilpailuun osallistuneiden makkaroiden määrästä ja monipuolisuudesta.

- Helsingistä löytyy hienoja, luovia ja ennakkoluulottomia makkarantekijöitä pienistä artesaanikokeista pitkät perinteet omaaviin makkaranvalmistajiin. Helsinkiläiset saavat olla ylpeitä makkaroistaan, kehuu Santala.

- Helsingissä on runsas ja loistava makkarakulttuuri, tiivistää Kähkönen tuomariston ajatukset.

Helsingin parhaat makkarat 2015
1. Feri’s Hungarian hot paprika sausage
2. Chef Wotkin’sin hirvichorizo
3. Roslundin Merquez

JAA