Suoraan sisältöön
Etusivu
A A A
Arkistotoimen päällikkö Jussi Jääskeläinen esitteli XV Olympia Helsinki 1952 -arkiston Maailman muisti -rekisterin julkaistamistilaisuudessa Kansallisarkistossa 18.4.2017.

XV Olympia Helsinki 1952 -arkisto valittu Unescon Maailman muistin kansalliseen rekisteriin

Helsingin vuoden 1952 kesäolympialaisten arkisto on tänään valittu osaksi Unescon Maailman muistin kansallistarekisteriä. Rekisterin tarkoituksena on suojella koko maailman arkisto- ja kirjastoperintöä. Rekisteriin valittiin Olympia-arkiston lisäksi viisi muutakin arkistokokonaisuutta.

Kansainvälisesti harvinaisen hyvin säilynyt yhtenäinen kokonaisuus kesäolympialaisten järjestelyistä

XV Olympia Helsinki 1952 -arkisto kuvaa ainutlaatuisesti aikaansa ja murroskohtaa Helsingin ja koko Suomen kehityksessä. Aineistoa on yhteensä 153 hyllymetriä vuosilta 1947-1956 ja se sisältää kaikki olympialaisten järjestelyihin ja itse kisoihin liittyvät asiakirjat. Eniten tietoa löytyy kisojen järjestelyistä, urheilupaikkojen suunnittelusta ja rakentamisesta sekä kisojen ja Suomen markkinoinnista ulkomailla.

Olympia-arkistosta löytyy lisäksi paljon tietoa muun muassa olympiasoihdun ja kisajulisteiden piirustusehdotuksista, soihtuviestissä mukana olleista juoksijoista, kisojen aikaisesta viihdeohjelmasta, urheilijoiden sekä katselijoiden ruoka- ja juomatarjoiluista sekä aineistoa virvoitusjuomayhtiö Coca-Colan Suomeen rantautumisesta – itse urheilutuloksia unohtamatta.

Maailman muisti –rekisteri suojelee maailman arkisto- ja kirjastoperintöä

Maailman muisti -rekisteri pyrkii suojelemaan maailman arkisto- ja kirjastoperintöä, parantamaan sen saavutettavuutta sekä lisäämään tietoisuutta tämän perinnön olemassaolosta ja merkityksestä. Suomen kansallinen komitea vastaa ohjelman kokonaisvaltaisesta toteuttamisesta Suomessa. Ensimmäinen haku kansalliseen rekisteriin avautui kesäkuussa 2016 ja rekisteriin valitut paljastettiin julkistamistilaisuudessa Kansallisarkistossa 18.4.2017.

Muut rekisteriin valitut olivat Fragmenta membranea –kokoelma ja Monrepos’n kartanon kirjasto (edelliset kaksi aineistoa ovat Kansalliskirjastossa), Zacharias Topeliuksen arkisto (Kansalliskirjasto ja Svenska Litteratursällskapet i Finland), Rederiebolaget Gustaf Eriksons Arkiv (Ålands Sjöfartsmuseum/Ålands Landskaparkiv) sekä Finska Hushållningssällskapets arkiv (Åbo Akademis bibliotek).

Lisätietoja:

XV Olympia Helsinki 1952 –arkisto

Maailman muisti –rekisteri

JAA