Valokuva: Helsingin kaupungin kuvapankki

Robotti ryhdisti laskujen käsittelyä

Helsingin kaupungilla laskuja käsittelevät saavat muistutusviestin robotilta, jos ostolaskuja on jäänyt kiertoon. Robotti on lähettänyt muistutuksia nyt lähes vuoden ja tehostanut kaupungin laskujen kiertoa merkittävästi. Helsingin kaupungilla ostolaskuja käsittelee yli 7000 henkilöä.

Taloushallintopalvelu otti ohjelmistorobotiikan koekäyttöön viime vuoden lopulla tilinpäätösaikaan. ”Vuoden 2016 tilinpäätöksessä laskuja jäi kiertoon 37,6 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna”, kertoo Talpassa ohjelmistorobotiikasta vastaava RPA-asiantuntija Jarkko Siren.

”Lisäksi pilotti-robotti täsmää ostoreskontran virheettömästi ja nopeasti. Olemme laskeneet, että välitöntä työajansäästöä kertyy kuukausittain 2,5 henkilötyöpäivän verran. Robotti tutkii myös ostolaskujen perustietoja, mikä osaltaan tehostaa laskujen automaattista kiertoa.”

”Ohjelmistorobotiikka ei missään nimessä ole vastaus kaikkiin ’ongelmiin’. Se tuo kuitenkin yhden lisävaihtoehdon prosessien kehittämiseen, etenkin silloin kun se ei muilla keinoilla ole mahdollista tai kannattavaa. Perusajatus on se, että ”digityökaverin” hoitaessa puuduttavat rutiinitehtävät vapautuu meille ihmisille aikaa mielekkäämpiin ja asiakkaalle enemmän arvoa tuottaviin työtehtäviin”, sanoo Jarkko Siren.

Tulevaisuudessa esimerkiksi koneoppiminen voi myös mahdollistaa tehtäviä, joita ei ihmisresurssein ole mahdollista lainkaan tehdä. Tällaisena on Talpassa jo tunnistettu mm. kaupungin sisäisten erien täsmäytys tositetasolla.

Robotisoitavia kohteita on kaupungin talous- ja palkkahallinnosta löydetty kymmeniä. Niistä on nyt erilaisin kriteerein valittu kymmenen, joita lähdetään toteuttamaan ensi vuoden alussa. Parhaillaan on käynnissä ohjelmistorobotiikkaan liittyvän ratkaisun minikilpailutus, joka päättyy 8.12.

Lisää mahdollisia robotisoinnin kohteita haetaan jatkuvasti ja myös Talpan henkilöstöltä, kun ensi viikolla käynnistyy ”Tehtäiskö tää fiksummin” -kampanja. Siinä kuka tahansa taloushallinnon 400 työntekijästä voi ilmoittaa turhasta rutiinitehtävästä tai toimintatavasta, jonka voisi tehdä toisin.

Lue lisää Talpan sivuilta: Robotiikka taloushallinnossa

JAA