Suoraan sisältöön
Etusivu
               SVENSKA | Muut kielet ▼
A A A
Modernia elämää! / Kuva:HAM

Modernia elämää! kertoo luovasta ja kansainvälisestä Suomesta

Modernia elämää! – Suomalainen modernismi ja kansainvälisyys -näyttely esittelee arkkitehtuurin, muotoilun, kuvataiteen ja valokuvan kohokohtia, jotka rakensivat osaltaan modernia ja kansainvälistä Suomea vuosina 1917–68. Näyttely avautuu Helsingin Taidemuseossa HAM:ssa perjantaina 3. maaliskuuta.

Modernia elämää! kertoo siitä, miten visuaaliset taiteet muokkasivat vähitellen modernin elämän arkea.

Itsenäisyyden ensimmäisen viiden vuosikymmenen aikana Suomi kävi läpi valtavan muutoksen. Kahtiajakautuneesta, maatalousvaltaisesta ja köyhästä maasta kasvoi moderni, kaupungistuva ja kansainvälistyvä hyvinvointivaltio. Myös kuvataide, valokuva, muotoilu ja arkkitehtuuri etsivät uusia ilmaisutapoja. 

Modernit arkkitehdit suunnittelivat kaupunkeja ja asuntoja ihanteinaan elämänlaadun parantaminen, tehokkuus ja tarkoituksenmukaisuus. Muotoilijat loivat niin kaunista arkea kuin taide-esineiden loistoakin. Kuvataiteilijat johdattivat suomalaisen kuvataiteen kohti abstraktimpaa muotokieltä ja valokuvaajat tallensivat moderneja ihmisiä ja muuttuvaa kaupunkia. Suuri yleisö ei aina purematta niellyt modernia ilmaisua, jolle irvailtiin etenkin populaarikulttuurissa.

Modernia elämää! nostaa esiin suomalaisen arkkitehtuurin menestystarinoita Eliel Saarisen toteutumattomasta pilvenpiirtäjästä Viljo Revellin suunnittelemaan Toronton kaupungintaloon. Mukana on myös Alvar Aallon monipuolinen rooli arkkitehtinä, muotoilijana ja kaupunkisuunnittelijana. 

Näyttely valottaa laajasti suomalaisen designin nousua käsitteeksi ja luo katsauksen julkisen taiteen ja kaupunkisuunnittelun muovaamaan Helsinkiin. 

HAM on tuottanut näyttelyn yhteistyössä Alvar Aalto -museon, Arkkitehtuurimuseon, Designmuseon ja Suomen valokuvataiteen museon kanssa.

Näyttely on koottu yhteistyömuseoiden kokoelma-aarteista: yli 300 teoksesta ja teoskokonaisuudesta 50 tekijältä. 

Mukana näyttelyssä ovat muun muassa Alvar ja Aino Aalto, Wäinö Aaltonen, Emmi Fock, Kaj Franck, Eila Hiltunen, Anitra Lucander, Toini Muona, Vuokko Nurmesniemi, Matti Pietinen, Otso Pietinen, Laila Pullinen, Unto Pusa, Viljo Revell, Aarno Ruusuvuori, Eliel Saarinen, Kyllikki Salmenhaara, Timo Sarpaneva, Vilho Setälä, Ilmari Tapiovaara, Sam Vanni ja Tapio Wirkkala.

Näyttely on avoinna Tennispalatsissa 3.3.- 30.7.2017

Helsingin Taidemuseo HAM

JAA